Vene sõltumatu uuringukeskus kardab sulgemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Venemaa sõltumatu arvamusuurija Levada keskuse juhtkond kardab, et prokuratuuri hoiatus nn välisagentide seaduse rikkumise eest võib viia organisatsiooni sulgemiseni.

«Hoiatus paneb Levada keskuse äärmiselt raskesse olukorda, sundides teda sisuliselt lõpetama oma tegevust sõltumatu sotsioloogiakeskusena, mis teostab Venemaal süstemaatiliselt avaliku arvamuse uuringuid,» on öeldud keskuse direktori Lev Gudkovi tänases avalduses.

Tema sõnul tõlgendab järelevalveasutus «analüütilisi kirjutisi ja sotsioloogiliste küsitluste publikatsioone poliitilise tegevusena». «Prokuratuur riputab sisuliselt meie organisatsioone võimalike sanktsioonide otsa ning teisest küljest õõnestab tema mainet,» kurdab keskuse juht.

«Levada keskuse on mittekommertslik organisatsioon. Me teenime raha mitmesuguste tellitud uuringutega, kulutame iseseisvatele teadus- või humanitaarprojektidele - sotsioloogilistele küsitlustele, ajakirja Vestnik Obštšestvennogo Mnenija ja aastaraamatu Obštšestvennoje Mnenije väljaandmisele ning konverentside korraldamisele,» selgitab Gudkov.

Tema sõnul moodustavad välismaa fondidelt annetuste või toetustena saavad summad tühise osa keskuse eelarvest - vaid 1,5-3 protsenti.

Vene prokuratuur nõuab Levada keskuselt, et see registreeritaks välisagendiks, kuna organisatsioon on saanud välismaalt raha.

Välisagentide seadus jõustus Venemaal mullu 21. novembril, see kohustab välismaa fondidest raha saavaid Vene vabaühendusi end välisagendina registreerima.

Tuntuimad vabaühendused – Memorial, Moskva Helsingi Grupp, Inimõiguste Eest, Goloss – on teatanud, et kavatsevad seadust boikoteerida ning valmistuvad kohtulahinguteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles