ERR: Obama administratsiooni ausus sattus kahtluse alla

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama.
President Barack Obama. Foto: SCANPIX

President Barack Obama administratsiooni jaoks oli läinud nädal tema ametiaja raskeim, korraga tuli tegelda kolme skandaaliga, mis kõik tekitasid küsimusi ta administratsiooni aususe suhtes.

Kõige mustem vari, mis Ameerika riigipea kohale võib kerkida, on ta kõrvutamine Richard Nixoniga, ainsa presidendiga, kes ametist lahkuma sunniti, vabariiklase Nixoni viis Valgest majast salaoperatsioon Washingtonis Watergate'i hotellis, kus oli 1972. aastaste presidendivalimiste eel demokraatide valimisstaap, vahendas ETV saade «Välisilm».

President Barack Obamalt küsiti läinud nädalal üsna sarnaselt, kas ka tema administratsioon on võimust joobunud ega ei taju enam lubatu piire, nimelt selgus, et maksuameti ametnikud võtsid mitmed konservatiivsed grupid eriliselt luubi alla, teiste seas ka Obama suhtes väga kriitilise Teepartei, Obama ise väitis, et ei teadnud maksuametis toimunust enne, kui meedia sellest rääkima hakkas, ning et tema võrdlemine Richard Nixoniga on kohatu.

Ent Obama valitsuse mured vaid maksuameti skandaaliga ei piirdunud, selgus, et justiitsministeerium oli sihikule võtnud rea uudisteagentuuri Associated Press ajakirjanikke, kes uurisid al-Qaeda nurjunud operatsiooni Jeemenis, ajakirjanike telefonikõnesid kuulati pealt, et välja selgitada kes valitsusametnikest neile infot lekitas.

Kolmas skandaal, millega läinud nädalal Washingtonis tegeldi, puudutas mullu 11. septembril Liibüas Benghazis toimunud rünnakut USA konsulaadile, milles hukkus Ameerika suursaadik Christopher Stevens, administratsioon ei ole selle kohta seni täit tõde avaldanud ja vabariiklased uurisid, mida siis varjata püütakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles