Politkovskaja mõrvaasi jõudis taas kohtusse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Politkovskaja 2004. aasta oktoobris.
Anna Politkovskaja 2004. aasta oktoobris. Foto: SCANPIX

2006. aastal tapetud Vene ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrva puudutav süüasi saadeti uuesti kohtusse.

Seoses Politkovskaja mõrvaga astub kohtu ette viis isikut – Lom-Ali Gaitukajev, keda süüdistatakse kuritegeliku rühmituse loomises ja juhtimises, mis Kremli-kriitilise ajakirjaniku mõrva korraldas, tšetšeenidest vennad Rustam, Ibragim ja Džabrail Mahmudov ning endine miilitsatöötaja Sergei Hadžikurbanov.

Uurijate sõnul pani mõrva toime Rustam Mahmudov, kellel vennad aitasid põgeneda. Hadžikurbanovit süüdistatakse mõrva organiseerimisele kaasaitamises.

Politkovskaja mõrvaga on seotud ka endine miilits Dmitri Pavljutšenkov, kes tunnistas mullu kohtus, et kuulus ajakirjaniku tapnud grupeeringusse ning mõisteti 11 aastaks vangi.

Pavljutšenkovi süüasja käsitleti teistest kahtlusalustest aga eraldi, kuna ta sõlmis uurijatega kohtuvälise kokkuleppe, mis Politkovskaja pere advokaatide sõnul tähendab hulga materjalide salastamist ega võimalda ka ligi seitse aastat pärast ajakirjaniku tapmist saada vastust peamisele küsimusele, kes mõrva tellis.  

Tšetšeenia sõja kritiseerijana tuntud Politkovskaja, kes sattus Kremli ametlike seisukohtadega vastuollu ja kirjutas võimude pahameele pälvinud raamatu «Putini Venemaa», lasti maha toonase ja tänavu uuesti presidendiks saanud Vladimir Putini sünnipäeval 7. oktoobril 2006 oma kodumaja liftis.

Tema mõrv vapustas kogu maailma ja tõstatas taas teema ajakirjandusvabaduse puudumisest ja tellimusmõrvade jätkumisest Venemaal. Kreml on seotust mõrvaga eitanud.

Mõrva uuriti esimest korda 2008.–2009. aastal. Vandekohtunikud mõistsid aga tšetšeenidest vennad Džabrail ja Ibragim Mahmudovi, endise julgeolekuohvitseri Pavel Rjaguzovi ja endise miilitsa Sergei Hadžikurbanovi õigeks.

Ülemkohus tühistas kohtuotsuse ning saatis kriminaalasja tagasi peaprokuratuuri. Esimesel protsessil salajase tunnistajana osalenud endisest miilitsast Pavljutšenkovist sai möödunud aastal esimene teise protsessi käigus süüdimõistetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles