Klaus: ma pole jaganud Euroopat tähtsateks ja vähemtähtsateks maadeks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Vaclav Klaus Lõuna-Koreas 23. mail.
Tšehhi president Vaclav Klaus Lõuna-Koreas 23. mail. Foto: AFP / Scanpix

Tšehhi president Václav Klaus ütles vastuses president Toomas Hendrik Ilvese kriitikale, et pole jaganud Euroopa riike tähtsateks ja vähemtähtsateks.


Tšehhi liider väljendas arvamust, et president Ilves ilmselt ei lugenud tema juttu enne meedias tehtud avaldust läbi, vahendas Tšehhi portaal

ČTK

.

Klaus kinnitas, et Eesti on Tšehhi jaoks tähtis partner ja et ta hoolib kahe riigi vahelistest sõbralikest suhetest.

Klaus kirjutas Ilvesele saadetud kirjas, et ei «demoniseeri» Venemaad.

Pole mingit kahtlust, et Venemaa on suur, tugev ja ambitsioonikas riik ja pole kahtlustki, et Tšehhi peab olema ettevaatlikum selle kui lähedase ja sõbraliku Eesti suhtes, kirjutas president Klaus.

Ta veendunud, et ka Eesti jaoks on Venemaa riigiks, mille suhtes peab olema ettevaatlikum kui naaberriigi Läti või Tšehhi suhtes.

Klaus reageeris sel viisil Ilvese kriitikale tema sõnade üle Eesti kohta päevalehele Lidove Noviny (LN) antud intervjuus.

Eelmisel nädalal toimunud Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumisel osalenud Klaus ütles ajalehele, et «ma ei näe Venemaad kui ähvardavat ohtu, pigem kui suurt, tugevat ja ambitsioonikat riiki, millele peame pöörama rohkem tähelepanu kui sellistele Euroopa Liidu liikmetele, nagu on Eesti ja Leedu».

President Ilves väljendas arvamust, et Klausi sõnad ei väljenda tšehhide ega Tšehhi valitsuse seisukohta. Ja väljendas üllatust Euroopa riikide jagamise üle tähtsateks ja vähemtähtsateks.

Leedu president Valdas Adamkus, kelle juhitavat riiki tõi Klaus ka näiteks, reageeris tema sõnadele ärritunult.

Adamkuse väitel ei suuda ta uskuda, et Tšehhi president oleks selliseid sõnu kasutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles