Gruusia opositsioon takistas öösel rongiliiklust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsioon blokeeris öösel Thbilisi raudteejaama.
Gruusia opositsioon blokeeris öösel Thbilisi raudteejaama. Foto: AFP / Scanpix

Sajad valitsusvastased meeleavaldajad blokeerisid lõppenud ööl mõne tunni vältel Thbilisi keskraudteejaama juures rongiliiklust, ent mitte kõik opositsioonijuhid ei olnud sellega päri.


Civil.ge (vaata ka videot)

teatel kasutati sellist taktikat poolteist kuud väldanud protestikampaanias esimest korda. Meeleavaldajate kolonn liikus hilisõhtul parlamendi juurest raudteejaama mitme opositsioonijuhi eestvedamisel.

Nende seas oli ka endine parlamendispiiker Nino Burdžanadze, samuti Davit Gamkrelidze, Kahha Kukava, Salome Zurabitšvili, Eke Beselia ja teised, ent mitte Gruusia Alliansi juht Irakli Alasania.

Kurjalt meelestatud protestijad astusid raudteerööbastele just jaamast lahkuma hakkava reisirongi ette ning takistasid osa poliitikute keelitustest hoolimata selle väljumist. Hetkeks pani vedurijuht mootori küll tööle, kuid see ajas rahva ainult rohkem vihale.

Bathumisse kella poole üheteistkümne ajal suunduma pidanud reis lükkus seetõttu edasi ning osa reisijaid viisid piletid kassasse tagasi. Interfaxi teatel meeleavaldajaid keegi ei takistanud ning politseid polnud kuskil näha. Hiljem protestijad lahkusid, mis võis olla tingitud alanud vihmasajust.

Liikumise Ühtse Gruusia eest juht Eke Beselia ütles, et see blokaad oli «hoiatava ja ajutise iseloomuga» ning opositsioon kaalub ka «teisi võimalusi nagu raudtee, oluliste Gruusia maanteede ning Thbilisi lennujaama viiva tee blokeerimine» eesmärgiga sundida president Mihheil Saakašvili lahkuma.

Burdžanadze sõnul jätkatakse pikettidega nii kaua, kui vajalikuks osutub. «Meeleavaldused saavad olema dünaamilised. Need võivad kesta mitmeid tunde, öid või päevi,» kuulutas naispoliitik.

Samas on üks opositsioonijuhtidest Irakli Alasania teatanud, et ta ei osale aktsioonidel, millega blokeeritakse raudteid või maanteid, ehkki ühineb teistsuguste meeleavaldustega. Eile puudus raudteejaamast ka Rahvusfoorumi partei, mille liidrid lubasid viia oma kampaania provintsidesse.

Saakašvili teatas hiljem, et ta teeb kõik mitte lubamaks kellelgi raudteed tõkestada. Tema sõnul on opositsiooni protestid juba mõjunud riigi majandusele. Ka riigiraudteede tegevjuht Irakli Ezugbaia tunnistas, et kaubaveod on selle aja jooksul kahanenud rohkem kui kolmandiku võrra, sest teateid blokeeritud radadest tuleb tihti.

Opositsiooni meeleavaldajad käisid eile ka mõjuka kirikupea patriarh Ilia II käest nõu küsimas, kuidas edasi, ent viimane soovitas meeleavaldajatel loobuda «kategoorilisest mõtlemisest» ning soovitas vastaspooltel teineteist ära kuulata, vihjates sellega ilmselt, et protestijad peaksid loobuma presidendi tagasiastumise nõudmisest.

See tekitas ka spekulatsioone, et opositsioon võib üritada oma nägu päästa püüdes peagi taanduda, ent Burdžanadze sõnul «ei astuta ühtegi sammu tagasi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles