Moskva ei kavatse täita relvastust piiravat lepingut

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Antonov.
Anatoli Antonov. Foto: SCANPIX

Venemaa asekaitseministri Anatoli Antonovi kinnitusel ei kavatse Moskva loobuda kuue aasta eest kehtestatud moratooriumist Euroopa tavarelvastuse piiramise lepingule (CFE).

«See on täiesti iganenud ja kaotanud aktuaalsuse. Külm sõda on läbi ja meil on vaja uusi mehhanisme,» ütles Antonov täna Moskvas toimuval Euroopa julgeoleku konverentsil, vahendas uudisteagentuur Interfax.

1990. aasta novembris alla kirjutatud ja kaks aastat hiljem jõustunud CFE (Conventional Forces in Europe) leping seadis piirmäärad toonastele alliansi ja Varssavi bloki riikide käsutuses olnud tavarelvastusele: suurtükkidele, tankidele, sõjalennukitele ning teistele lahingumasinatele.

Lepingut täiendati 1999. aastal, kui sõlmiti (ACFE - Adapted Conventional Armed Forces in Europe Treaty), milles arvestatakse külma sõja lõppemise järel kujunenud olukorda.

2007. aastal kehtestas Venemaa CFE täitmisele moratooriumi seniks, kuni kõik NATO liikmesriigid asuvad lepingut täitma, viidates ka asjaolule, et Balti riigid pole sellega ühinenud. CFE külmutamine oli sümboolne žest, millega keerati selg koostöö tegemisele lääneriikidele.

Sisuliselt tähendab Venemaa moratoorium seda, et Moskva on keeldunud vastu võtmast inspektsioone ega jaga infot oma sõjajõudude kohta teistele lepingu osapooltele. Kuigi hiljem on Venemaa ähvardanud lepingust sootuks taganeda, pole lõplikult leppest siiski taganetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles