Süüdistaja nõuab Leedu valitsuserakonna liidrile kuueaastast vangistust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Uspaskihh
Viktor Uspaskihh Foto: SCANPIX

Prokurör nõuab süüdistatuna pettuses partei rahadega kohtu all olevale Leedu Tööerakonna liidrile Viktor Uspaskihhile kuueaastast vanglakaristust.

Riikliku süüdistaja Saulius Verseckase sõnul on piisavalt tõendeid valitsusliitu kuuluvas erakonnas toimunud topeltraamatupidamise kohta, mis prokuröri teatel käis  Uspaskihhi käsul, vahendas uudisteagentuur BNS.

Uspaskihhi ja veel kahte tööerakondlast, parlamendi asespiikrit Vytautas Gapšyst ja rahvasaadikut Vitalija Vonžutaitėt kahtlustatakse pettuses partei rahaga aastatel 2004–2006.

Väidetavalt jättis Tööerakond deklareerimata umbes 25 miljoni liti (7,3 miljoni euro) väärtuses tulusid ja 23 miljoni liti ulatuses kulusid ning jättis maksmata neli miljonit litti makse.

Lisaks Uspaskihhile, Gapšysisele ja Vonžutaitėle on kohtupingis ka erakonna endine raamatupidaja Marina Liutkevičienė ning erakond kui juriidiline isik. Ainsana on oma süüd tunnistanud Liutkevičienė, kes võttis omaks raamatupidamispettuse, kuid mitte kelmust.

Prokuratuur nõuab Vonžutaitėle viieaastast ja Gapšysele kaheaastast vabadusekaotust, parteid soovitakse aga trahvida 1,25 miljoni litiga (362 000 euroga).

Uspaskihhi väitel on nad süütud. Samas, kui skandaal esimest korda 2006. aastal puhkes, suundus Uspaskihh oma sünniriiki Venemaale venna matustele ega naasnud sealt enne kui alles aasta möödudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles