Putin lubas maksta kinni Serbiat läbiva gaasitoru

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) koos oma Serbia kolleegi Tomislav Nikolićiga.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) koos oma Serbia kolleegi Tomislav Nikolićiga. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul hakatakse South Streami gaasitoru Serbia lõiku ehitama juba tänavu, makstes kinni kogu selle maksumuse.

Taolise avalduse tegi Putin pärast kohtumist Serbia presidendi Tomislav Nikolićiga. Putini sõnul läheb lõik maksma 1,7 miljardit eurot, vahendas uudisteagentuur Interfax.

Musta mere põhjas kulgev South­ Stream hargneb kaheks Bulgaarias. Üks haru suundub Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse. Kõigi trassile jäävate riikidega on Venemaa lepingu juba sõlminud.

South Stream on Vene gaasimonopoli Gazprom ja Itaalia suurfirma ENI koostööprojekt, mille ehitustöid alustati Lõuna-Venemaal Anapas mullu detsembris. Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav torustik peaks valmima 2015. aastaks ning tarnima Lõuna-Euroopa riikidesse 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Analüütikud usuvad, et torustik suurendab Venemaa niigi tugevat haaret Euroopa energiaturu üle, kuna see konkureerib Euroopa Liidu plaanitava Nabucco-nimelise gaasitoruga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles