Amnesty International: majanduskriis jätab inimõigused varju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimõigusteorganisatsiooni Amnesty Internationali aastaraportis seisab, et majanduskriis jätab inimõigused varju.

Majanduskriis mõjutab eelkõige vaesemate riikide elanikke, tekitab rahulolematust ja vägivalda ning kasvatab inimõiguste eiramise ohtu, edastab mtv3.fi.

Näiteks mitmes Aasia arenguriigis langes suur osa elanikest toiduainete ja kütuse hinnatõusu tõttu tagasi vaesusesse.

Amnesty hinnangul on inimõigusi kaua aega  rahvusliku turvalisuse nimel jalge alla tallatud, kuid praeguses majanduslikus olukorras tahetakse veelgi vähem kuulda inimõigustest.

«Praegune kriis ei ole vaid majanduskriis, vaid laiemalt võttes ühiskonna ja inimõiguste kriis. Me istume püssirohutünni peal, milles on ebaõiglus, ebavõrdsus ja ebakindlus. See on sotsiaalsete, poliitiliste ja majanduslike probleemide ajapomm,» lausus Amnesty Internationali peasekretär Irene Khan.

Raportist paljastub, et maailma eri paigus ei kannata  miljonid inimesed mitte ainult toidu, puhta vee, töö ja elukohtade puuduse all, vaid ka ebavõrdsuse, rassismi, vägivalla ja tõrjutuse all.

Amnesty Internationali raport sisaldab andmeid 150 riigi inimõigusolukorra kohta 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles