Tai loomaaias sündis pandapoeg

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike pandapoeg mahub kenasti loomaarsti kätte ära.
Väike pandapoeg mahub kenasti loomaarsti kätte ära. Foto: AP / Scanpix

Hiina eksperdid lendasid täna Taisse, et vaadata üle ühepäevane pandakaru, kelle sünd oli sealse loomaaia töötajatele pärast mitut aastat kestnud tulutuid paaritamisüritusi tõeliseks üllatuseks, kirjutab uudisteagentuur AP.

Chiang Mai loomaaia pandaosakonna juhi Prasertsak Boontrakulpoonthawee sõnul käivad nii pandapoja kui tema ema käpad hästi. «Nad on jätkuvalt terved ja tugevad, nii ema kui beebi. Muretseda pole vaja millegi pärast,» rääkis ta. «Kõike, mida meie oskame pandade hüvanguks teha, oleme me juba teinud. Me tahaksime tahaksime ekspertidelt teada, mida veel tuleb teha.» Prasertsaki sõnul püüavad hiinlased poega emast eraldada, kaaluda ja määrata tema sugu.

Hiina andis Taile kolm täiskasvanud pandat laenuks 2003. aastal. Nüüd on Tai neljas riik peale Hiina, USA ja Jaapani, mille loomaaias on pandal õnnestunud poegida.

Õnnelikuks emaks sai seitsmeaastane panda Lin Hui. Karupoja isa on Chuang Chuangi nimeline panda, aga seda siiski mitte klassikalise paaritumise vaid seemendamise läbi. Nimelt ei aidanud isegi paarituvate pandade videod, mida loomaaia töötajad Chuang Chuangile näitasid, teda Lin Hui vastu huvi tundma panna.

Lin Hui viljastati 18. veebruaril. Kuid kuni üsna viimase hetkeni ei teadnud loomaaed, kas panda ka tiine on. Viimastel nädalatel olid emakaru hormooninäitajad küll tõusnud, kuid ultraheli pilt oli veel 11. mail nii hägune, et polnud kindel, kas tema emakas ka loode on. Ebakindlust lisas asjaolu, et pandade seas on libatiinused üsna tavapärane nähtus.

Eile muutus emakaru ootamatult ärevaks. Ta ei lasknud talitajaid endale ligi ja hakkas lakkuma oma tagaotsa. Oli näha, et karu kannatab kõhuvalu all. Lõpuks sünnitas Lin Hui kutsika, kes näitas kohe pärast ilmaletulekut oma elujõudu välja valju kisaga.

Vabas looduses elab vaid umbes 1600 pandat, suurem osa neist Edela-Hiinas Sichuani provintsis. Umbes 120 pandat elab Hiina ja 20 väljaspool seda riiki asuvates loomaaedades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles