Tapetud tšetšeeni isa kahtlustab poja piinamist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdulbaki Todašev oma vanima poja Ibragim Todaševi fotoga.
Abdulbaki Todašev oma vanima poja Ibragim Todaševi fotoga. Foto: SCANPIX

Möödunud kolmapäeval USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendi poolt tapetud Tšetšeenia päritolu Ibragim Todaševi isa usub, et tema poega piinati.

27-aastast Todaševit kuulati üle seoses kolm inimelu nõudnud Bostoni pommirünnakutega, kuna teadaolevalt olid tal sidemed rünnakutes kahtlustatavate vendade Tsarnajevitega.

Kui Tamerlan Tsarnajeviga hukkus tulevahetuses politseiga 18. aprillil ehk kolm päeva pärast maratonil toimunud pommiplahvatusi, siis noorem vend Džohhar sai tulevahetuses politseiga haavata ja viibib endiselt haiglaravil.

FBI teatel tunnistas Todašev üles osaluse 2011. aasta kolmikmõrvas, mille üks kahtlusaluseid on teadaolevalt ka Tamerlan Tsarnajev. USA meedia teatel ei allkirjastanud Todašev aga vastavat ülestunnistust, vaid ründas teda üle kuulanud agenti noaga, misjärel viimane ta tappis.

«Ma kahtlustan, et nad piinasid mu poega ja tema surm oli piinarikas,» ütles Todaševi isa Abdulbaki Todašev Moscow Timesi vahendusel. «Ma püüan minna ja tõe teada saada,» lisas Tšetšeenia pealinnas Grozõnis elav Abdulbaki Todašev, kelle sõnul soovib ta oma poja surma asjaolude selgitamiseks sõita Ühendriikidesse.

Isa sõnul oli pojal lennukipilet tagasi Venemaale, kuid Ibragim Todašev tapeti kaks päeva enne väljalendu. Samas tunnistas isa, et pojal olid sidemed vendade Tsarnajevitega.

«Tšetšeenide võim peitub ühtsuses ja huvis kodumaal toimuva vastu. See ühendab neid. Seetõttu oli mu poeg Tsarnajevitega tuttav,» lisas Abdulbaki Todašev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles