USA tühistas Valgevene relvamüüja vastased sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandiluuranniku endine diktaator  Laurent Gbagbo koos abikaasa Simone'iga Abidjanis Hotel du Golf numbritoas aprillis 2011 pärast vahistamist. ÜRO andmetel tarnis Valgevene firma Belteheksport diktaatorile relvi.
Elevandiluuranniku endine diktaator Laurent Gbagbo koos abikaasa Simone'iga Abidjanis Hotel du Golf numbritoas aprillis 2011 pärast vahistamist. ÜRO andmetel tarnis Valgevene firma Belteheksport diktaatorile relvi. Foto: SCANPIX

USA tühistas Valgevene relvamüügiettevõttele Belteheksport kehtestatud sanktsioonid.

«USA välisministeeriumi koduleheküljel on teade Beltehekspordi suhtes sanktsioonide lõpetamisest,» teatas Belteheksport täna oma veebiküljel.

Sanktsioonide kehtestamise põhjuseks olid väidetavad relvaembargo rikkumised Iraani, Põhja-Korea ja Süüria suhtes.

Kohe pärast sanktsioonide kehtestamist asusid ettevõtte juhid ja aktsionärid võitlema kompanii maine eest, kaasates rahvusvahelise õiguse eksperte. Eelmise aasta juunis saatis Belteheksport
USA välisministeeriumile terve hulga dokumente ja ekspertiisitulemusi, mis pidi tõestama ettevõttele esitatud süüdistuste alusetust.

Sanktsioonid keelasid USA ametkondadel kahe aasta vältel Beltehekspordilt kaupu või teenuseid osta, nagu ka talle kaupu või teenuseid müüa.

1993. aastal loodud Belteheksport oli Valgevenes esimene ettevõte, mis spetsialiseerus relvastuse ja sõjatehnika müügile rahvusvahelisel turul.

Beltehekspordi suurosanik Vladimir Peftijev, keda peetakse Valgevene võimude suursponsoriks ja on seetõttu sattunud Euroopa Liidu sanktsioonide alla, müüs ettevõtte aktsiate kontrollpaki 2012. aastal Vene ärimehele Dmitri Gurinovitš.

Belteheksport on registreeritud eritehnika välistarnete operaator, Valgevene valitsuse investeerimisagent. Firmal on Abu Dhabis tütarettevõtte BelTechExport FZE ning see on korduvalt figureerinud rahvusvahelistes relvakauplemise raportites.

ÜRO Julgeolekunõukogu eelmise aasta aprillikuu raportis nimetati Belteheksportit Elevandiluuranniku kukutatud diktaatori Laurent Gbagbo relvatarnijate seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles