Video: võitlus piraatidega Adeni lahel, 7. osa

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natochanneli

sarja seekordne osa algab Hollandi sõjalaeva pardalt, kuhu on laekunud teade piraadirünnakust ELi piraadimissiooni

NAVFOR-Atalanta

egiidi all sõitvale Saksa mereväe kütuselaevale Spessart.

«See kõik juhtus üsna kiiresti,» kirjeldab toimunut Spessarti kapten Wolfgang Schmidt. «See võttis maksimaalselt 15 minutit.»

«Millalgi pisut enne kella kahte kutsus mind teine ohvitser ja ütles, et umbes kahe meremiili kaugusel on märgatud paati. See paat oli rahulikult meres, [me oletasime, et need on] tõenäoliselt kalurid,» jutustab Schmidt. «Me mõlemad hindasime olukorda ja otsustasime ettevaatuse mõttes oma laeva liikumiskiirust suurendada. Siiani olime liikunud umbes 12-12,5 sõlmega.»

«Ma käskisin suurendada meie ja paadi vahelist vahemaad muutes meie suunda 30 kraadi lõunasse,» jätkab Schmidt. «Me olime vaevu saanud hakata kurssi muutma, kui paat tõstis kiirust. Selleks hetkeks oli see alus meist mitte rohkem kui 1,5 meremiili kaugusel.»

«Paat lähenes meile kiiresti,» jutustab Schmidt. «Minu esimene ohvitser tundis toimuva kohe ära.»

Esimene ohvitser võttis signaalpüssi, et tulistada hoiatuslaske, mis veenaksid piraate eemale hoidma. Aga just enne, kui tema jõudis lasta, avasid piraadid tule. Nad tulistasid viis kuni kümme lasku. Seepeale avas vastutule ka laeva kaitsemeeskond, otse mereröövlite ette vette.

Esimese hooga piraadid ei peatunud. Alles teise tulistamisringi ajal paistsid nad mõistvat, et midagi on valesti ja nende ees ei seisa tavaline tanker. «Laeva tekilt oli selgelt näha uskumatust nende nägudes, kui nad minema pöördusid,» märgib kapten.

Järgmisena otsustas Schmidt paadile järgneda. Selleks hetkeks oli toimunust teada antud ka teistele ELi ja NATO piraadimissioonidel olevatele laevadele.

Spessart järgnes piraatidele ohutult – kahe meremiili kauguselt – distantsilt, vältimaks võimalust, et neid saaks sihtida granaadiheitjast, mis tähendanuks ilmselt kütust täis laeva plahvatamist.

Kaks-kolm tundi hiljem õnnestus neil mereröövlid helikopterite toel peatada. Piraadid viidi Saksa ühele teisele laevale sõjaväepolitsei valve alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles