Süüria opositsioon: relvaembargo tühistamisega jäädi hiljaks

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Rahvusliku Koalitsiooni esindaja Louay al-Safi (vasakul) pühapäevasel pressikonverentsil Türgis Istanbulis.
Süüria Rahvusliku Koalitsiooni esindaja Louay al-Safi (vasakul) pühapäevasel pressikonverentsil Türgis Istanbulis. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria opositsioon teatas täna, et Euroopa Liit on oma otsusega relvaembargo tühistamiseks jäänud liiga hiljaks.


«See on muidugi positiivne samm, aga me kardame, et seda on liiga vähe ja see on liiga hilja,» sõnas Süüria peamise opositsioonijõu Rahvusliku Koalitsiooni esindaja Louay al-Safi uudisteagentuurile AFP.

Euroopa Liit otsustas eile peatada Süüria mässuliste varustamisele kehtiva embargo, ent ükski liikmesriik ei kavatse lähikuudel veel relvi saata, sest kardetakse USA-Venemaa vahelise rahukonverentsi nn Genf-2 ohustamist, kirjutab Reuters.

Prantsuse ametiisik Pariisis rõhutas, et tegu on teoreetilise embargo peatamisega ning ühtegi konkreetset relvasaadetist ei tule enne 1. augustit.

«Süüria rahvas on pettunud. Nad arvasid, et demokraatlikud riigid hoolivad neist, kes püüdlevad demokraatia poole,» sõnas al-Safi Instanbulis peetud opositsioonikohtumise ajal.

«Me peame pakkuma kaitset tsiviilelanikele, Süüria rahvale. Relvad oleks selleks üks element, ent me tahaks, et Euroopa Liit võtaks konkreetse seisukoha,» lisas ta.

Assaadi toetav Venemaa teatas täna aga, et ELi otsus relvaembargo peatamiseks kahjustab otseselt Süüria kriisi käsitleva konverentsi kokkukutsumist.

USA riigisekretär John Kerry ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov leppisid mais kokku, et püüavad vaenupooled konverentsile kokku tuua. Genf-2 kohtumise toimumist oodatakse millalgi järgimise kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles