Gruusia kirik kutsub patiseisu lõpetama

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni toetajad käisid iseseisvuspäeval Thbilisi Püha Kolmainu katedraali juures patriarh Ilia II käest nõu küsimas.
Gruusia opositsiooni toetajad käisid iseseisvuspäeval Thbilisi Püha Kolmainu katedraali juures patriarh Ilia II käest nõu küsimas. Foto: AP / Scanpix

Gruusia mõjukas õigeusukirik esines neljapäeval üleskutsega viia läbi ennetähtaegsed valimised või alustada otsekohe kõnelusi opositsiooni ja president Mihhail Saakašvili «plahvatusohtliku» patiseisu lõpetamiseks.


Kiriku avaldus, milles pakuti välja valimisi kui ühte võimalust olukorda lahendada, peaks andma julgust opositsioonile, kes on püüdnud seitse nädalat tänavameeleavaldustega Saakašvilit tagasi astuma mõjutada.

Opositiooni ähvardus blokeerida maantee- ja raudteeühendused süvendab kartust, et vastasseis viib vägivallani. «Olukord riigis on plahvatusohtlik,» ütles patriarh Ilia II avalduses. «Võimud peaksid astuma tõhusaid samme nagu ennetähtaegsed valimised või kohene läbirääkimiste alustamine,» lisas ta.

Patriarh on grusiinide seas väga mõjuvõimas ja lugupeetud isik. Teisipäeval suundus 60 000 jalgpallistaadionil meelt avaldanud inimest Püha Kolmainu katedraali juurde, et kuulda teda kõnelemas ja nõu andma.

Kirikupea rõhutas ka siis dialoogi vajadust ja küsis, mida võitis Gruusia kahe esimese iseseisvusaegse presidendi kukutamisest. Avaldus valmistas opositsioonijuhtidele pettumuse ja nad süüdistasid võime patriarhile surve avaldamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles