Sajad neonatsid marssisid läbi Kreeka pealinna

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultranatsionalistliku Kreeka erakonna, Kuldse Koidiku liikmed ja toetajad eile õhtul Ateena tänavatel.
Ultranatsionalistliku Kreeka erakonna, Kuldse Koidiku liikmed ja toetajad eile õhtul Ateena tänavatel. Foto: AFP / Scanpix

Sajad Kreeka neonatsid marssisid eile hilisõhtul tõrvikutega Ateena tänavatel mälestamaks Konstantinoopoli Ottomani impeeriumi kätte langemise 560. aastapäeva.


Ultranatsionalistliku erakonna Kuldne Koidik liikmed hüüdsid «Veri, au, Kuldne Koidik» ning «Kreeka kuulub kreeklastele», kirjutab uudisteagentuur AFP.

Pärast mitmeid tuliseid türklaste ja kommunistide vastaseid kõnesid Ateena katedrali esisel väljakul, suundusid nad parlamendi ette. Erakonnal on jaanuarist alates ka endal seal 18 kohta.

Iga-aastane marss möödus sel korral vahejuhtumiteta erinevalt möödunud aastast, mil paraadi teele jäänud Pakistani päritolu meest ründasid 15-20 neonatsi.

Marss muutis murelikuks aga Kreeka pealinna külastavad turistid.

«Kui nad saabusid, maksid kõik turistid om arved ja lahkusid,» sõnas Ateena kesklinnas Meatropoleosi restoranis kelnerina töötav Fotis.

Kreeka koalitsioon on lõhenenud arutelus seaduseelnõu üle, mis käsitleb rassismivastase seaduse karmistamist. Seaduseelnõu eesmärgiks oleks ohjeldada Kuldset Koidikut.

Seadus võib kehtestada kuni kolme aastased vanglakaristused ning kuni 20 000 eurosed trahvid vihakõne ja sõjakuritegude ning genotsiidi ülistamise sõi eitamise eest.

Inimõiguste ühendused leiavad, et Kuldne Koidik on hiljutise migrantide vastu suunatud vägivallalaine ärgitaja, ent partei eitab neid süüdistusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles