El Salvadori kohus keelas raskelt haigele naisele abordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali protest eile El Salvadori saatkonna ees Mehhiko pealinnas. Meeleavaldajad kannavad plakateid tekstidega «Beatrizil on õigus elule».
Amnesty Internationali protest eile El Salvadori saatkonna ees Mehhiko pealinnas. Meeleavaldajad kannavad plakateid tekstidega «Beatrizil on õigus elule». Foto: AFP / Scanpix


El Salvadori ülemkohus ei andnud eile tõsiseid haigusi põdevale rasedale naisele õigust aborti teha, kuigi tema lootel pole peaaegu mitte mingit elulootust.


Noorel naisel on neerupuudulikkus ning lupus (krooniline immuunsüsteemi häire) ning kaitsjate väitel seab rasedus tema elu ohtu.

Lootel leiti anentsefaalia, mis tähendab, et tal puudub aju või vähemalt suur osa sellest.


El Salvadoril on abort täielikult keelatud ning meditsiinilised näidustused selle läbiviimist ei õigusta. Tegu on katoliikliku riigiga, mis kaitseb enda sõnul elu selle eostamise hetkest.

22-aastane naine, kellele viidatakse varjunimega Beatriz on arstide sõnul kehva tervise juures ning 26-nädalasel lootel pole kuigi palju lootust pärast sündi ellu jääda. Peaaegu kõik selle arenguhäirega lapsed surevad sünnitusel või varsti pärast seda.

Haigla, kus Beatrizi jälgitakse, tervishoiuministeerium ja inimõiguste grupid toetasid kõik naise soovi rasedus katkestada, ent ülemkohtus otsustati häältega neli ühe vastu, et tema palvet ei rahuldata.

«See kohus kinnitab, et ema õigusi ei saa seada ettepoole sündimata lapse õigustest ning vastupidi ja abort on täielikult välistatud, sest ei saa astuda vastu põhiseaduslikule inimelu kaitsele alates eostamise hetkest,» teatati kohtu otsuses.

Arstidel kästi jälgida naise tervist ning tagada vajalik abi.

Aborti pooldanud arsti teatasid juba varem, et raseduse arenedes kasvab ka oht Beatrizi tervisele ning tema ravimine muutub raseduse tõttu järjest keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles