Butkevičius: Balti riikidel ei ole tuumajaama osas endiselt üksmeelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: Peeter Langovits

Balti riigid on endiselt silmitsi suutmatusega jõuda üksmeelele Visaginasesse uue tuumajaama ehitamises, ütles Leedu peaminister Algirdas Butkevičius neljapäeval.

Leedu valitsuse pressiteates seisis, et Eesti ja Läti võivad Visaginase tuumaelektrijaama projektiga ühineda, kui see on majanduslikult mõttekas.

«Balti Ministrite Nõukogu mitteametlikul kohtumisel lepiti kokku lahenduse otsimise jätkamises Visaginase tuumajaamaprojekti osas. Osapooled kavatsevad kindlaks teha, kas projekt on mõistlik või mitte. Arutelud jätkuvad ettevõtete ja ekspertide tasandil. Arvesse võetakse Leedu valitsuse moodustatud töörühma soovitusi,» lausus Leedu valitsusjuht.

Butkevičiuse sõnul kindlustatakse, et tuumajaamaprojektis osalejate vahel jaotuksid selle kulud, vastutus ja riskid.

Leedu peaminister osales Riias peetud Balti Arengufoorumil ning neljapäeval toimunud Balti Ministrite Nõukogu mitteametlikul kohtumisel.

Leedu eelmine valitsus kavandas Jaapani päritolu kontserniga Hitachi 1350-megavatist tuumajaama, kuid 2012. aasta oktoobris seimi valimistega üheaegselt toimunud mittesiduval rahvahääletusel oli 62,7 protsenti uue tuumajaama vastu.

Esialgse lepingukava järgi oleks 1350-megavatisest Visaginase jaamast hakanud kuuluma 20 protsenti jaama rajavale Hitachile, 38 protsenti Leedu riigiettevõttele Visagino Atominė Elektrinė, 22 protsenti Eesti Energiale ja 20 protsenti Läti riigiettevõttele Latvenergo.

Tuumajaam pidanuks maksma minema hinnanguliselt 5 miljardit eurot ja valmima aastail 2020-2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles