Tiananmeni väljakul lähedased kaotanud nõudsid Hiina presidendilt õiglust

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad 26. mail Hong Kongis: sajad protestijad meenutasid 1989. aasta 4. juuni sündmusi ning kandsid plakateid «Heastage õigluse eiramine».
Meeleavaldajad 26. mail Hong Kongis: sajad protestijad meenutasid 1989. aasta 4. juuni sündmusi ning kandsid plakateid «Heastage õigluse eiramine». Foto: Reuters / Scanpix

Üle saja inimese, kelle lähedased tapeti Hiina 1989. aasta Tiananmeni väljaku veresaunas, kirjutasid riigi uuele presidendile, Xin Jipingile avaliku kirja.

Rühmitus, mis kannab nime Tiananmeni Emad, nõuab Hiina valitsusjuhtidelt 1989. aasta sündmuste ümberhindamist, kirjutab uudisteagentuur AFP. Pekingis toimunud demokraatia pooldajate meeleavaldusel tapsid valitsusväed sadu protestijaid, nimetades neid kontrrevolutsionäärideks.

Kirjas teatas rühmitus, et märtsis presidenditoolile asunud Xi ei ole tõeline reformaator.

«Mida me näeme on praktiliselt suured tagurpidisammud maoistliku ortodoksia suunas,» seisab kirjas. «See on esialgu temale poliitiliste reformide läbiviimise osas lootusi pannud inimesed viinud pettumusse ja meeleheitesse.»

«[Hiina liidrid] tulevad üksteise järel nagu läbi pöördukse ning edasi liikudes muutuvad nad järjest eemalolevamateks, põhjustades üldise meeleheite kasvamist igasuguse meelestatusega inimeste seas.»

Rühmitus, kuhu kuulub praeguseks 123 liiget, on korduvalt pöördunud Hiina võimude poole, et nad avalikustaks kõikide Tiananmeni väljakul hukkunute täisnimed ning maksaks nende lähedastele kompensatsiooni.

«Siiamaani on kõik meie püüdlused olnud asjatud, me pole saanud valitsuselt ühtegi vastust,» kirjutasid nad ühel välismaisel inimõiguste aktivistide veebilehel.

Hiina valitsus pole siiamaani avalikustanud 1989. aasta 4. juunil Tiananmeni väljakul toimunud veresaunas hukkunute ametlikku arvu. Teguviis, mis on üle maailma avalikult hukka mõistetud ning viinud Pekingi rahvusvahelisel areenil ajutisse isolatsiooni.

Mitteametlikel andmetel võis tapetuid olla 200 kuni 3000. Tiananmeni Emad usuvad, et suurem arv on tõele lähemal ning väljendasid seda ka oma kirjas.

Analüütikute sõnul oleks ametlik Tiananmeni protestide ümberhindamine oluliseks signaaliks, et Hiina liidrid on valmis seni praktiliselt muutumatuna püsinud riigi poliitilise süsteemi reformeerimiseks.

Rühmituse sõnul sooritas üks nende liige, kes kaotas Tiananmeni väljakul oma 22-aastase poja, möödunud aastal enesetapu. Mees jättis maha kirja, kus rääkis tapmise jätkuvast painest.

«Me ei anna kunagi alla, ei lõpeta kunagi, enne kui Neljas juuni on lõpuks ümberhinnatud ning ohvrite hinged saavad puhata rahus,» kirjutasid Tiananmeni Emad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles