Obamale saadeti ähvarduskiri

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi politsei keskkonnaohtudega tegeleva osakonna Hazmat auto.
New Yorgi politsei keskkonnaohtudega tegeleva osakonna Hazmat auto. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendile Barack Obamale saadeti kahtlane kiri, mis meenutab New Yorgi linnapeale Michael Bloombergile saadetud mürgikirja, teatasid ametnikud.

USA salateenistuse sõnul sai FBI kirja kätte enne, kui see presidendini jõudis ning uurijad tegelevad selle testimisega, kirjutab BBC.

Bloomberigile saadetud kirjad rääkisid tema toetusest karmimale relvaseadusele. Neist üks saadeti Washingtoni tema juhitavasse organisatsiooni Linnapead Ebaseaduslike Relvade vastu ning teine tema kontorisse New Yorgis, ent kirjade sorteerijad ei lasknud sellel temani jõuda.

Bloombergi kirjade juhtumist eraldiseisvalt süüdistatakse ühte Mississipi meest Obamale, ühele kohtunikule ja Mississipi senaatorile ritsiini sisaldavate kirjade saatmises.

Kohtunikule ritsiini sisaldava kirja saatmisega seoses on arreteeritud ka üks mees Washingtoni osariigis. Eile kinnitas FBI, et samast asukohast ja samal päeval saadeti ka Obamale adresseeritud ritsiini sisaldav kiri.

Õiguskaitse organite sõnul läksid nii Obamale, kohtunikule kui senaatorile edastatud kirjad teele sorteerimiskeskusest Shreveportist Louisianas. Kohaliku politsei esindaja sõnul sorteeritakse seal nii Louisianast, Texasest kui Arkansasest saabuvaid kirju, seega võis kiri pärineda ükskõik kust.

New Yorgi politseikomissar Ray Kelli sõnas eile meediale, et peab Obamale saadetud kirja Bloombergile suunatuga identseks. Kelly sõnul sisaldasid mõlemad lubadust tulistada näkku igaühele, kes läheb kirjasaatja relvade kallale.

Tsiviilteenistujatel, kes kirjadega kokku puutusid, mingeid mürgistusnähte ei esinenud. Kirjadega tegelenud päästetöötajatel esinesid kerged sümptomid, ent need on nüüdseks taandunud, seisis New Yorgi politsei avalduses.

Linnapea Bloomberg on üks kõige prominentsemaid relvaseaduse karmistamise pooldajaid USAs.

Tulirelvade üle käiv debatt jagab ameeriklased kaheks ning on muutunud veelgi tulisemaks pärast möödunud aasta detsembris Connecticutis toimunud koolitulistamist, kus tapeti 26 inimest.

Ritsiin on tuntud mürgist tsüaniidist väga palju ohtlikum. See võib tappa sisse hingates, alla neelates või süstides, kuigi sellega kokkupuutel tekkinud tervisehädadest on võimalik paraneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles