Ahmadinejadi konkurent avaldas valmisolekut tuumakõnelusteks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mir Hossein Moussavi.
Mir Hossein Moussavi. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani endine peaminister Mir Hossein Moussavi, kes on teatanud kavatsusest kandideerida juunikuistel presidendivalimistel, väljendas valmisolekut alustada rahvusvahelisi kõnelusi vastuolulise tuumaprogrammi üle.


Mõõdukas Moussavi kinnitas, et Teheran jätkab tuumaprogrammi, kuid samas avaldas ta valmisolekut kõnelusteks kuueliikmelise riikidegrupiga, millest Iraani praegune president Mahmoud Ahmadinejad sel nädalal keeldus, viidates asjaolule, et need toimuvad väljaspool Rahvusvahelise Tuumaenergia Agentuuri (IAEA) koostöö raamistikku, vahendas AFP.

Iraaniga läbirääkimisi pidav kuueliikmeline riikidegrupp - USA, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Venemaa ja Hiina - esindavad ka Euroopa Liidu ning ÜRO positsioone.

Moussavi oli valitsusjuht aastatel 1981-1989, kui riigipeaks oli praegune Iraani kõrgem usujuht ajatolla Ali Khamenei ja mil islamivabariik oli sõjajalal naaberriigi Iraagiga.

1942. aastal sündinud Moussavi oli ühtlasi ka islamivabariigi viimane peaminister, sest Iraani uues põhiseaduses see ametikoht kaotati.

Kümnendad presidendivalimised pärast 1979. aastal toimunud islamirevolutsiooni leiavad aset 12. juunil ja seal tuleb Moussavil vastamisi seista 2005. aastal presidendiks valitud Ahmadinejadiga, keda viimastel aastatel on üha häälekamalt kritiseeritud tema majanduspoliitika ja Iraani hüppelise inflatsiooni pärast. Vaatamata sellele on tal Ali Khamenei toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles