Kõrgõzstanis nõuab vihane rahvahulk Kanadale kuuluva kullakaevanduse riigistamist

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad põleva auto ümber Kõrgõzstanis Barskooni linna lähedal.
Protestijad põleva auto ümber Kõrgõzstanis Barskooni linna lähedal. Foto: AP / Scanpix

Kõrgõzstanis nõuavad ligi tuhat inimest Kanadale kuuluva kohaliku kullakaevanduse riigistamist ning neid on taltsutama kogunenud mitusada politseinikku. President Almazben Atambajev kuulutas AFP sõnul täna välja eriolukorra.


Umbes tuhat inimest on juba päevi väljas olnud, et nõuda Kumtori kaevandusest saadavatest tuludest suurema osa kodumaale jäämist. Kaevandus kuulub Kanada firmale Centerra Gold group, kirjutab BBC.

Politsei, keda tabas meeleavaldajate kivirahe, kasutas protestijate peal pisargaasi.

President Atambajev kirjutas alla määrusele, mis kehtestas Issõk-Kuli regioonis Dzheti-Ogõzskj piirkonnas välja 10. juunini kestva eriolukorra ning kehtestas iga päev üheksast õhtul kuueni hommikul kestva komandanditunni.

Vägivaldsed kokkupõrked Kõrgõzstani julgeolekujõudude ja meelavaldajate vahel puhkesid pärast kümnete protestijate arreteerimist. Arreteeritud olid hõivanud elektrijaama ning lülitasid kullakaevanduse voolu välja.

Prokuratuuri andmetel arreteeriti protestijaid laiali ajades 92 inimest, võeti tagasi elektrijaam ning lammutati nende varjualused.

Selle peale puhkes aga uus protest ning täna hommikul marssisid juba tuhanded kohalikud, kes nõudsid vahistatute vabastamist. Kokkupõrgetes rahvahulgaga kasutas politsei pisargaasi ja kummikuule.

Meeleavaldajad nõuavad 1997. aastast Kanada firmale kuuluva kaevanduse riigistamist.
Centerra Gold teatas, et kaevanduse töö on protestide tõttu ajutiselt peatatud.

«Kõik Kumtori meeleavalduse korraldajad saavad vastavalt seadustele täiel määral karistatud. Ma garanteerin seda riigi presidendina,» sõnas Atambajev ja lisas, et ei anna neile võimalust riiki hävitada.

Peaminister Zhantoro Satõbaldijev süüdistas meeleavalduse toimumises Kõrgõzstani vaenlasi ning sõnas, et valitsus on valmis situatsiooni negatiivseteks arenguteks.

Kohaliku meedia teatel kogunes arreteeritute vabastamist nõudvale protestile ligi 3000 piirkonna elanikku. Rahvahulk blokeeris teid ning hõivas kohaliku administratsiooni hooneid. Üks olukorra kontrolli alla saamiseks kohale saabunud erivägesid transportinud buss pandi põlema. Vigastada on saanud nii mitmed meeleavaldaja kui politseinikud.

Kõrgõzstan on Nõukogude Liidu alla kuulunud Kesk-Aasia vabariikidest kõige ebastabiilsem. Seal on toimunud 2005. ja 2010. aastal meeleavalduste saatel kaks riigipööret ning selle lõunaosas nõudis etniline vägivald 2010. aastal sadu elusid.

Varem on valitsus Kumtori kaevanduse juures puhkenud meeleavaldustes süüdistanud endist presidenti Kurmanbek Bakijevit, kes kukutati 2010. aastal ning põgenes Valgevenesse. Ta on selja taga mõistetud süüdi tippametniku tapimises 2009. aastal ning talle määrati 24-aastane vanglakaristus.

Valitsuse teatel soovib kaevandusfirma evakueerida piirkonnast 1000 töötajat. Kaevandus ise asub 4000 meetrit üle merepinna kauni Issõki järve ääres.

Kaevandusest saadav tulu moodustab 12 protsenti Kõrgõzstani sisemajanduse kogutoodangust ning 2011. aastal tõi sealt välja veetav kuld enam kui poole riigi eksporditulust.


Riiklik komisjon, mis määrati kanada Centerra Gold'iga 2009. aastal sõlmitud lepet üle vaatama, leidis, et firma maksab riigile liiga vähe.

Kaevandus kinnitas oma põhjalikus vastuses, et hoolimata sellest, et nad on riigi suurimaks maksumaksjaks ning rahastavad paljusid projekte, ei saa oodata, et nemad lahendaks kõik Kõrgõzstani probleemid, kirjutab BBC.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles