Euroopa topless-protestijaid ähvardab Tuneesias vanglakaristus

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FEMENi aktivistid Tuneesia pealinnas justiitsministeeriumi ees esimesel paljastatud ülakehaga protestiaktsioonil Araabiamaades. Aktivistid nõudsid range islami vastu võitleva kohaliku naise Amina vabastamist.
FEMENi aktivistid Tuneesia pealinnas justiitsministeeriumi ees esimesel paljastatud ülakehaga protestiaktsioonil Araabiamaades. Aktivistid nõudsid range islami vastu võitleva kohaliku naise Amina vabastamist. Foto: Reuters / Scanpix

Kolm eurooplannat, kes kuuluvad radikaalsete feministide rühmitusse Femen, arreteeriti Tuneesia pealinnas Tunises rindade paljastamise tõttu avalikus sündsusetuses süüdistatuna ning neid võib oodata ees vanglakaristus, teatas täna nende advokaat.


Avalik kohtuistung toimub Tunises 5. juunil, kinnitas Souheib Bahr AFPle.

Naisi süüdistatakse avalikus ebasündsuses ning ühiskondlike moraalinormide ründamises. Mõlemad kuriteod on islamistliku partei juhitud konservatiivses Tuneesias karistatavad kuuekuulise vanglakaristusega. Neid ähvardab veel lisaks 15-päevane arest Tuneesia võimuesindajate ründamise tõttu.

Femeni liikumise sõnul on kolm noort naist prantslannad Pauline Hillier ja Marguerite Stern ning sakslanna Josephine Markmann.

Nad arreteeriti kolmapäeval Tunises pärast Araabia maailma esimest radikaalsete feministide protestiaktsiooni, kus nad nõudsid paljastatud rindadega kohaliku aktivisti Amina vabastamist.

Amina Sboui on 18-aastane Tuneesia aktivist, kes arreteeriti varem sel kuul Tuneesia peamise salafistide rühmituse vastu protestimise tõttu ning Kairouani surnuaia müürile sõna Femen maalimise tõttu.

Väga ranget islamit järgivad salafistid kavatsesid Tuneesia valitsuse keelust hoolimata pidada oma iga-aastase kongressi Tunisest pisut lõunasse jäävas linnas.

Märtsis vallandas sama neiu skandaali, mille järel ta sai ühtlasi ohtralt rahvusvahelisi toetusavaldusi, kui postitas facebooki pildi endast palja ülakehaga ning kaetud kirjadega, mis kuulutasid, et tema keha on tema oma. Sellele järgnesid ähvardused mitmetelt Tuneesia radikaalsetelt islamistidelt.

Sboui ema, keda neiu süüdistas ka enda kodus vangistuses hoidmises, kirjeldas oma tütart kui kedagi, kes kannatab kroonilise depressiooni all.


Sboui üle, keda teatakse paremini pseudonüümi all Tyler, peeti kolmapäeval kohut pipragaasi illegaalse omamise tõttu, mille eest talle määrati trahv. Kohtuhoone ees avaldasid samal ajal palja ülakehaga protestide vastu meelt vihased islamistid.

Sboui jäi kohtuniku käsul siiski endiselt vahi alla ning ootab järgmisel nädalal toimuvaid protsesse, kus teda süüdistatakse ebasündsuses ja surnuaia rüvetamises, esimese süüteo eest võib saada kuuekuulise vangistuse, teise eest kahe aastase.

Samas jättis kohtunik nö ukse avatuks raskematele süüdistustele viidates võimalikule süüdistusele kriminaalses vandenõus osalemises ning vihjates, et teda võib süüdistada ka organiseeritud rühmituse tegevuses osalemises.

2011. aasta jaanuari revolutsiooni järel on pärast Zine El Abidine Ben Ali kukutamist tõusnud Tuneesias olulisele positsioonile konservatiivsed islamistid.

Tuneesias on küll kogu Araabiamaailma peale ühed liberaalseimad naiste õigusi puudutavad seadused, ent opositsiooniparteid ja feministlikud liikumised süüdistavad juhtivat islamistlikku parteid Ennahda'd katsetes neid õigusi piirata.

Sboui kohtuasi on tõstnud need teemad väga teravalt päevakorda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles