Riias võitis valimised Üksmeele Keskuse võimukoalitsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia linnapea Nils Ušakovsi (fotol)  Üksmeele Keskuse ja piirkondliku erakonna Au Teenida Riiat (GKR) ühendnimekiri sai pealinnas ligi 60 protsenti häältest.
Riia linnapea Nils Ušakovsi (fotol) Üksmeele Keskuse ja piirkondliku erakonna Au Teenida Riiat (GKR) ühendnimekiri sai pealinnas ligi 60 protsenti häältest. Foto: SCANPIX

Lätis eile aset leidnud kohalikel valimistel oli pealinnas Riias ja suuruselt teises linnas Daugavpilsis edukas venemeelne vasakpartei Üksmeele Keskus, sadamalinnades Ventspilsis ja Liepajas võitis praegune linnavõim.

Riias kogus linnapea Nils Ušakovsi Üksmeele Keskuse ja piirkondliku erakonna Au Teenida Riiat (GKR) ühendnimekiri esialgsetel andmetel 58,6 protsenti häältest, ütles Riia valimiskomisjoni esimees Juris Kokins pühapäeval BNS-ile.

Konservatiivne rahvuslaste ühendus jäi 17,8 protsendiga teiseks, peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik Ühtsus sai 14,08 protsenti riialaste häältest.

Ülejäänud Riias kandideerinud erakonnad ja ühendused linnavolikokku pääsemiseks vajaliku viie protsendi künnist ei ületanud.

Üksmeele Keskus ja GKR saavad Riia volikogus 39, rahvuslased 12 ja Ühtsus üheksa mandaati.

Riia volikokku kandideeris 611 inimest 12 parteist ja valimisliidust.

Daugavpilsis pääses linnavolikokku seitse erakonda: Üksmeele Keskus ja kohalik Latgale erakond said neli mandaati. Senise linnapea Žanna Kulakova ühendus künnist ei ületanud.
Ventspilsis võitis taas valimised vastuolulise linnapea Aivars Lembergsi erakond Latvijai un Ventspilij (Läti ja Ventspilsi Eest), mis 69,44 protsendi suuruse häältesaagi juures sai 13 volikogu kohast üheksa.

Teises Läti sadamalinnas Liepājas oli samuti edukas kauaaegne linnapea. Meer Uldis Sesksi erakond sai seitse, tsentristlik Reformipartei viis ja Üksmeele Keskus kolm mandaati.

Kesk-Lätis Jelgavas kogus enim mandaate -- 15-st kuus -- linnapea Andris Rāviņši Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS). Üksmeele Keskus oli kolme kohaga teine.

ZZS oli võidukas ka kuurortlinnas Jurmalas, kus eesotsas endise linnapea Gatis Truksnisiga saadi 15 kohast seitse. Ka siin oli Üksmeele Keskus kolme kohaga teine. Praegune linnapea Juris Visockis paremtsentristlikust Ühtsusest pidi leppima kahe kohaga.

Üksmeele Keskus võitis ülekaalukalt Ida-Läti Rēzekne linnas, kus saadi 13 kohast kaheksa.
Daugava-äärses Jēkabpilsis oli edukaim pikaaegse linnapea Leonīds Salcevičsi erakond, võites 13 kohast viis. Üksmeele Keskus ja Ühtsus said kumbki kaks kohta.

Läti eilsete kohalike valimiste aktiivsus oli 45,99 protsenti, mis on madalaim pärast iseseisvuse taastamist 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles