Zatlers: Riias toimusid valimised väga etnilisel alusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti ekspresident Valdis Zatlers.
Läti ekspresident Valdis Zatlers. Foto: SCANPIX

Riias toimusid kohalikud valimised väga etnilisel alusel, mistõttu Reformipartei ei suutnud edu saavutada, ütles erakonna asutaja Valdis Zatlers pühapäeval telekanali TV3 saates «Ei midagi isiklikku».

Zatlersi sõnul ei saa ta kuidagi nõustuda Riia linnapea Nils Ušakovsi väitega, et tegemist oli esimeste valimistega, kus hääletamine ei toimunud etnilisel alusel.

«Need olid väga etnilised valimised Riias, kus etniline kuuluvus paneb praktiliselt kõik paika. Seetõttu me näeme ka Ušakovsi edu koos Läti merkantiilsete inimestega, aga rahvuslaste ühenduse edu on nagu kontrapunkt,» ütles Zatlers.

Zatlers ütles, et Reformipartei ei ole etniline erakond, vaid partei teenib kõiki inimesi. Seetõttu saadigi Riias tagasihoidlik tulemus, mis jäi allapoole viieprotsendist valimiskünnist. Riias võitis Ušakovsi Üksmeele Keskuse ja piirkondliku erakonna Au Teenida Riiat (GKR) ühisnimekiri, mis kogus esialgsetel andmetel 58,6 protsenti häältest. Teiseks tuli konservatiivne rahvuslaste ühendus 17,8 protsendiga ning peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik Ühtus sai kolmanda tulemuse 14,08 protsendi riialaste häältega.

Zatlers ütles telesaates, et tema arvates nende kohalike valimiste tulemused ei mõjuta kuidagi valitsuse koosseisu ega peaministrit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles