Jaapani tsunamiohvritele mõeldud raha kulutati kilpkonnade loendamisele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merikilpkonn Okinava Churaumi akvaariumis enne merre laskmist.
Merikilpkonn Okinava Churaumi akvaariumis enne merre laskmist. Foto: Reuters / Scanpix

Miljard dollarit raha, mis oli mõeldud 2011. aasta maavärina ja tsunami tõttu kannatanute heaks, kulutati piirkondades, mida katastroof ei puudutanud, tunnistas täna Jaapani valitsus.


Raha kulutati erinevatele projektidele piirkondades, mis asusid sadade kilomeetrite kaugusel neist, kuhu see mõeldud oli. Muu hulgas jagati seda merikilpkonnade loendamiseks lähistroopilistes randades ja juustu ning veini propageerimiseks turismipiirkondades, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Kuigi puuduvad viited korruptsioonile, on Jaapani valitsuse jaoks tegu väga piinliku olukorraga.

Alles hiljaaegu tunnistasid nad, et riigi vastuolulist vaalaküttimise programmi rahastatakse samuti katastroofi tagajärgedega tegelemiseks mõeldud summadest.

Kohalik päevaleht Asahi Shimun küsitles kohalike omvalitsuste ametnikke üle riigi, et selgitada välja, mis on juhtunud 200 miljardi jeeniga (1,5 miljardit eurot), mis Tokyo 2011. aastal pärast katastroofi ülesehitustöödeks kõrvale pani.

Uurimise tulemusel selgus, et 108,5 miljardit jeeni kulutati 38 piirkonnas väljaspool kahjusid kandnud Jaapani kirdeosa ning 97 protsenti selle raha abil tööd saanud inimestest ei olnud katastroofipiirkonnast evakueerunud.

1300 kilomeetri kaugusel katastroofis laastatud piirkonnast, Kagoshima prefektuuris kulutati kolm miljonit jeeni näiteks merikilpkonnade jälgimisele ja kaitsele.

Kümme inimest palgati kaldale tulnud kilpkonni üle lugema ning neid vaatama tulnud inimesi manitsema, et nad kilpkonni ei segaks.

«Me lugesime ainult merekilpkonni, me ei pidanud nende mune turvalisse kohta toimetama või midagi taolist tegema. Me ei teinud isegi eriti midagi merikilpkonnade heaks, ammugi siis katastroofis kannatantute abistamiseks,» rääkis üks neist kümnest päevalehe andmetel.

Sotsiaalminister kaitses täna kulutusi ning väitis, et raha jagati laiali õilsal eesmärgil kasutamiseks, sest ka need, kes katastoofis kannatasid, olid pillutatud kõikjale üle riigi.

2011. aastal Jaapanit tabanud tsunamis hukkus enam kui 11 000 inimest.

Suured rannikualad olid laastatud ning sajad tuhanded inimesed jäid kodutuks katastroofis, mille tõttu algas ka Fukushima tuumajaama kriis.

Tehased ja põllumaad muutusid kasutuskõlbmatuks ning see põhjustas laialdast töötust, mis pole nüüd, enam kui kaks aastat pärast õnnetust, endiselt veel kadunud.

Peaminister Shinzo Abe valitsus kavatseb varuda viie aastaga 25 triljonit jeeni, et rahastada katastroofis hävinu rekonstrueerimist, sealjuures uute kodude ja avalike hoonete ehitust.


Enam kui pool sellest summast kavatsetakse koguda maksude tõstmise abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles