Egiptuse kohus mõistis vabaühenduste töötajad vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptlastest kohtualuste lähedased ootavad otsust.
Egiptlastest kohtualuste lähedased ootavad otsust. Foto: Reuters / Scanpix

Kairo kohus mõistis täna 43 vabaühenduste egiptlasest ja välismaalasest töötajat süüdi tegevusloata töötamises ja karistas neid ühe kuni viieaastase vabadusekaotusega.


Kahekümne seitsmele kohtualusele määrati kuni viieaastane vanglakaristus tagaselja. Viiele kohtus viibinud süüalusele, kelle seas oli üks ameeriklane, määrati kaheaastane vanglakaristus ja 1000 Egiptuse naela (143 dollarit) suurune trahv. 11 kohtualust karistati aastase tingimisi vabadusekaotusega.

Lisaks andis kohus korralduse sulgeda alaliselt asjaga seotud vabaühenduste Egiptuse harukontorid. Otsus puudutab USA vabaühendusi Freedom House ja Rahvuslik Demokraatiainstituut ning Saksamaa Konrad Adenaueri fondi.

Süüdimõistetud on lubanud otsuse edasi kaevata.

Kohtualuseid süüdistati tegevusloata tegutsemises ja ebaseadusliku välistoetuse saamises. Protsess algas eelmisel aastal pärast vabaühenduste ruumides korraldatud läbiotsimisi, mis pingestasid Egiptuse ja USA suhteid.

Otsus põhjustas lääneriikides pahameeletormi.

«Oleme nördinud ja sügavalt mures seoses Egiptuse kohtu otsusega Konrad Adenauer Stiftungi Kairo büroo töötajate suhtes ning seoses büroo sulgemiskäsuga,» ütles Saksa välisminister Guido Westerwelle. «Egiptuse kohtusüsteemi otsus on murettekitav, nõrgestab kodanikkuühiskonda ning uue Egiptuse demokraatia olulist tugisammast.»

Freedom House nimetas kohtuotsust nõiajahiks kodanikuühiskonna vastu.

«Freedom House mõistab jõuliselt hukka 43 vabaühenduste töötaja süüdimõistmise pärast valitsuse nõiajahti, mille eesmärk oli kodanikuühiskonna lämmatamine ja sõnavabaduse piiramine revolutsioonijärgses Egiptuses,» märkis Freedom House´i president David J. Kramer avalduses. «Kogu see juhtum oli algusest peale häbiväärne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles