Pakistani parlament kinnitas Nawaz Sharifi peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani värske peaminister Nawaz Sharif möödunud kuul oma Lahore residentsis ajakirjanikele usutlust andmas.
Pakistani värske peaminister Nawaz Sharif möödunud kuul oma Lahore residentsis ajakirjanikele usutlust andmas. Foto: SCANPIX

Pakistani parlament kinnitas täna peaministriks Nawaz Sharifi, kes alustab riigi ajaloos pretsedenditut kolmandat ametiaega.

Pakistani üldvalimised võitnud erakonna Pakistani Moslemiliiga-N (PML-N) 63-aastane juht Sharif, kes kukutati 14 aasta eest sõjaväelise riigipöördega, sai rahvuskogu toetuse, teatas parlamendi spiiker Ayaz Sadiq otse-eetris.

Rõõmupidu siiski kaua kesta ei saa, sest Sharifi ees seisab terve rida pakilisi ülesandeid, nagu toimetulek energiakriisi ja terrorismiga.

PML-N-i kontrolli all on parlamendi 342st kohast 177.

Aastaid kestnud juhtimisvead, alarahastatus ning korruptsioon energiasektoris on tekitanud olukorra, kus elektrikatkestused ulatuvad riigis kuni 20 tunnini päevas ajal, mil temperatuur kerkib kuni 50 soojakraadini Celsiuse järgi.

Sharif on lubanud probleemi lahendamiseks uusi elektrijaamu ehitada.

PML-N võttis 11. mai valimistel kindla võidu. Valijad karistasid Zardari Pakistani Rahvaparteid (PPP) aastaid kestnud suutmatuse eest toime tulla elektrikatkestuste ning sissirünnakutega.

Teine probleem on Pakistani Taliban, mis on viimastel aastatel valitsusvägede vastu verist võitlust pidanud ja tuhandeid inimesi tapnud.

Sharif on öelnud, et soovib Talibaniga rahukõnelusi pidada, kuid eelmisel nädalal hukkus USA droonirünnakus Talibani asejuht. Pakistani mõjuvõimas sõjavägi on skeptiline islamistidega kõneluste pidamise mõttekuses.

Kuid ainuüksi fakt, et PPP suutis viis aastat võimul püsida ning võimu demokraatlikult valitud järglasele üle anda, on Pakistani 65 aasta pikkuses ajaloos esmakordne, sest pool sellest ajast on riiki juhtinud sõjaväevõimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles