Moskvas algab kohtuprotsess Putini-vastaste protestijate üle

Toomas Randlo
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa opositsioonijuht Dmitri Gudkov hoidmas plakatit "Vabadus Bolotnaja vangidele"
Venemaa opositsioonijuht Dmitri Gudkov hoidmas plakatit "Vabadus Bolotnaja vangidele" Foto: SCANPIX

Täna astuvad Moskvas 12 möödunud aastal toimunud Putini-vastastel meeleavaldustel osalenud protestijat kohtu ette.

Presidendi kriitikute sõnul on Bolotnaja juhtum, mis sai oma nime väljaku järgi, kus kokkupõrked toimusid, tagasiminek Nõukogude-aegsete kohtuetenduste juurde, kirjutab BBC.

«See on Stalini stiilis kohtuprotsess. See on kättemaks. See on katse hirmu abil protestiliikumise kasv peatada,» ütles endise presidendi Boris Jeltsini kunagine nõunik Georgi Satarov.

Aktivistid ütlesid, et tegemist on järjekordse näitega teisitimõtlejate mahasurumisest. Politsei väitis aga, et protestijad ründasid neid metalltorude ja kiviplaatidega.

Süüdistuste hulgas on massiline korralagedus ja politseivastane vägivald, ning mõned süüdistatavad võivad kuni kaheksaks aastaks trellide taha sattuda.

Enne kohtuprotsesse näitas riigitelevisioon kaadreid, mis nende sõnul tõestasid, et meeleavaldused on USA rahadega opositsiooniliidrite ja Gruusia poliitiku Givi Targamadze organiseeritud. «Eesmärkideks oli verd valada, massirahutusi õhutada ja rohkelt hukkunuid tekitada,» sõnas parlamendi aseesimees Sergei Železnjak.

Vene inimõiguslane Lev Ponomarjov lausus: «See on Putini Venemaal esimene suur kohtuprotsess. See peab looma pretsedendi opositsiooni minemapühkimiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles