Soome sattus juba kolmandasse kriisijärgsesse majanduslangusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: SCANPIX

Euroala kasinusliikumise esirinnas sammuv Soome on libisenud juba kolmandasse tehnilisse majanduslangusse alates finantskriisi vallandumisest.

Käesoleva aasta avakvartalis kuivas Soome majandus eelnenud kolme kuuga kõrvutades kokku 0,1 protsenti, aastatagusega võrreldes aga 2,1 protsenti.

Nagu selgus pärast varasemate andmete revideerimist, on Soome majandus olnud languses juba aasta aega.

Soome majandus on kõikunud kasvu-languse piiril alates aastast 2008, tehnilised majanduslangused – kaks või enam järjestikust languskvartalit – leidsid aset ka aastail 2008-2009 ja 2009-2010.

Kuna lisaks SKT langusele sooritas avakvartali töötusmäär mulluse suhtes 8,8-protsendilise hüppe, kostub mõningaid hääli, mis väljendavad kahtlust kasinuse kasulikkuses.

«Me mõistame, et võlatasemed tuleb kontrolli all hoida. Kuid arvestades [riigivõla] madalat taset Soomes ning nigelat kasvu mujal Euroopas, on mõned seda meelt, et valitsus peaks meie majanduse abistamiseks rohkem ära tegema,» ütles hiljuti ühe suure Soome firma juht.

Soome majandust on nõrgestanud ekspordinõudluse langus Euroopas, kuhu läheb ligikaudu kolmandik toodangust. Eksport kuivas mullusega võrreldes kokku 4 protsenti, eratarbimine vähenes 0,5 protsenti. Eelnenud kvartali suhtes need kaks näitajat siiski paranesid.

Samal ajal on juhtiv valitsuspartei Koonderakond esmakordselt peale 2011. aastat opositsioonilise Keskerakonna endast populaarsuselt ette lasknud. Kolmandal kohal on eurovastased Põlissoomlased.

Keskerakonnast olid pärit kolm eelmist Soome peaministrit.

Ühtlasi on valitsust tabanud Põlissoomlaste terav kriitika Kreekalt abiandmise tingimusena nõutud tagatise üksikasjade pärast. Põlissoomlaste karismaatiline liider Timo Soini avaldas nädalavahetusel tervet esilehte katva reklaami, milles süüdistas valitsust tagatise vigases korralduses.

Samuti väitis Soini, et tagatislepingut, mille valitsus hiljuti riigikohtu otsuse tõttu avalikustama oli sunnitud, hoiti meelega saladuskatte all.

Soome majanduse kaugema tuleviku kohal kõrgub mitmeid küsimärke. Esiteks on alla käinud Nokia, mis oli pikemat aega riigi suurim maksumaksja ja töökohtade looja. Samal ajal läheb üha halvemini ka Soome traditsioonilisel paberitööstusel.

Seetõttu on paljud tegevjuhid ja analüütikud nõutud, küsides: kust küll kasv tulla võiks?

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles