Soome süüdistab riigis elavat rwandalast genotsiidis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid möödumas hutu vägedest Rwandas juunis 1994 aastal.
Prantsuse sõdurid möödumas hutu vägedest Rwandas juunis 1994 aastal. Foto: AFP / Scanpix

Soome võimud on esitanud riigis eeluurimise all viibivale rwanda mehele süüdistuse genotsiidis. Tegemist on esimese korraga, mil Soomes kedagi rahvatapus süüdistatakse.


Süüdistuse kohaselt aitas mees 1994. aastal Rwandas kaasa tuhandete inimeste tapmisele ning mõrvas ise 15 inimest. Mees eitab oma süüd, vahendas YLE.

Süüdimõistmisel ootab teda eluaegne vanglakaristus. 2003. aastal Soomes varjupaika palunud rwandalane sai süüdistusest teada eile õhtul Vantaa vanglas, kus ta on alates 2007. aasta aprillikuust viibinud eeluurimise all.

Kohtuprotsess Porvoo ringkonnakohtus algab mehe advokaadi sõnul tõenäoliselt varasügisel. Täpsem ajakava selgub paari nädala jooksul.

1994. aastal tapsid Rwanda äärmuslikud hutud riigis saja päeva jooksul umbes 800 000 tutsi ja mõõdukat hutut. Soomes süüdistuse saanud mees oli Rwanda baptistikiriku õpetaja ning Rwanda ametivõimude sõnul väidavad tunnistajad, et ta juhtis rühma, mis tutse tappis.

Kostja advokaat Ville Hoikkala ei ole aga rahul, et mehele esitati süüdistus hoolimata sellest, et tema nõutud täiendavat juurdlust pole ette võetud. Hoikkala sõnul on kostja vastu esitatud tunnistusmaterjal kogutud piinamise teel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles