Euroopa Liit ei luba enam haidelt uimi ära lõigata

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai.
Hai. Foto: SCANPIX


Euroopa Liit otsustas karmistada haide uimede eemaldamisele kehtivaid seadusi – haiuimed on väga minev kaup Aasia turul.
 


Keeld meres ujuvatelt haidelt uimi ära lõigata on ELi kalapüügimeeskondadele kehtinud tegelikult juba 2003. aastast, ent lubatud oli eemaldada uimi surnud haidelt, kirjutab BBC.

Ministrid on lõpuks jõudnud Europarlamendi liikmetega kokkuleppele seaduseagu eemaldamiseks.

Haide säästmiseks korraldatud kampaaniat vedava grupi sõnul ekspordib Euroopa Liit 27 protsenti Hong Kongi turu haiuimedest.

Hong Kongi turul toimub üle poole kogu maailma haiuimekaubandusest.

Uimed on Aasia köögis armastatud supikomponent ning neil on suur roll traditsioonilises meditsiinis, ülejäänud hai lihakeha ei hinnata sugugi nii kõrgelt.

Uimed eemaldatakse sageli veel elusatelt haidelt ning pärast seda visatakse loom tagasi vette, kus ta praktiliselt liikumisvõimetuna upub. Tegu on äärmiselt julma praktikaga.

Euroopa Liidu nõukogu, kuhu kuuluvad 27 liikmesriigi ministrid, sõnas, et uimede eemaldamine on aidanud kaasa haide arvukuse tõsisele vähenemisele.

Nõukogu leidis ka, et uimede eemaldamise keeld seab Euroopa Liidu paremale positsioonile, et korraldada enam haide kaitsmist rahvusvahelisel tasandil.

Looduskaitsjate sõnul oli seni olemas kalapüügi eriluba väga suureks takistuseks uimede eemaldamise keelu tegelikul rakendamisel. See lubas seda omavatel alustel püütud haidelt juba merel uimede küljest lõikamist,

Euroopa Parlamendi andmetel oli kõige enam taolisi lube väljastatud Hispaania ja Portugali alustele (1266 ja 145 aastatel 2004-2010).

Portugal hääletas uue karmima regulatsiooni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles