Hiina keelab õpilastel ülikooli sisseastumiseksamite ajaks isegi rinnahoidjad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liaoningi provintsi õpilane läbib eksami eelset turvakontrolli.
Liaoningi provintsi õpilane läbib eksami eelset turvakontrolli. Foto: Reuters / Scanpix

Enam kui üheksa miljonit õpilast alustasid täna Hiinas ülikooli astumiseks vajalikke eksameid, kus spikerdamise takistamiseks on keelatud isegi metallist kinnitustega rinnahoidjad.


Kaguprovintsis Jilinis keelati õpilastel metallosadega riietuse kandmine ning eksamiruumide ustele paigutati metalliotsijad, et leida üles kõik maha kirjutamiseks kasutatavad elektroonikaseadmed, teatas riiklik Global Times.

Võimud on äärmiselt mures selle pärast, et nutitelefonid ja muud sageli väga väikesed elektroonikaseadmed teevad eksamitel petmise järjest lihtsamaks, ning soovivad seda iga hinna eest takistada.

Haridusministri andmetel registreeris end ligi 9,12 miljonit keskkooliõpilast üle terve riigi kaks päeva kestvatele ülikooli sisseastumiseksamitele, mida tuntakse nime all gaokao.

Mõned meetmed, mida rakendatakse selleks, et õpilased õigeaegselt eksamile jõuaksid, on päris ekstreemsed. Interneti postitati näiteks fotod, kus kauges Sise-Mongoolia nurgas toimetab koolivormis poissi eksamile läbi vee tormav tuletõrje amfiibsõiduk.

Lõunas asuv Guangzhou linn reserveeris eksamile sõitjatele eraldi sõidurajad ning ärikeskuses Shanghais broneerisid vanemad lastele taksosid igaks juhks juba nädal varem.

Kõikjal Hiinas käisid paljud vanemad templites oma laste edu tagamiseks ohverdamas ning paljud emad ja isad ootavad oma lapsi eksamiruumide uste taga spetsiaalselt neile valmistatud söögi ja joogiga.

Kriitikud näevad eksamit Hiina haridusliku ebavõrdsuse sümbolina, sest paljudel madala sissetulekuga peredest pärit õpilastel, kes elavad suurtest linnadest kaugel, on praktilselt võimatu eksamile jõuda. Samuti kritiseeritakse Hiinat tohutu surve pärast, mis eksamiga õpilaste õlule langeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles