EL annab arengumaadele 31,5 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Somaalia pealinna Muqdisho tänaval.
Naine Somaalia pealinna Muqdisho tänaval. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit otsustas täna eraldada 31,5 miljardit eurot arenguabi aastateks 2014-2020 Aafrika, Kariibi mere ja Vaikse ookeani riikide ühendusele (ACP) ning tervitas Somaalia soovi AKV riikidega liituda.

Somaalia taotluse rahuldamine on ülimalt oluline, et aidata Somaalia tagasi kasvu kursile, ütles EL-i välispoliitika juht Catherine Ashton.

ELi ja ACP ministrite kõneluste lõpus tervitas Botswana välisminister Phandu Skelemani abi eraldamist, kuid hoiatas, et «me peame endalt küsima, kas me suudame seda raha kasutada. Üks asi on see, kui sul on raha, hoopis teine asi on teada, kuidas seda kasutada».

Eelmine arenguabi oli 22,7 miljardit eurot. Käesolev abiraha kulutatakse peamiselt võitlusele vaesusega, mitte vaesuse leevendamisele, ütles ELi arenguvolinik Andris Piebalgs.

Kuigi ACP riikidel on EL-i turgudele juba 30 aastat sooduspääs olnud, on nende ekspordi maht hoopis kahanenud. Koostöölepingud ACP ja EL-i riikide vahel peaksid seda ebavõrdsust kahandama, kuid paljud kardavad, et ELi kaupade sissevool kahjustab nende riikide majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles