Vabaühendus: Eestis sünnitavaid lätlannasid ei tohiks karistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla.
Valga haigla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees


Valgasse sünnitama minevaid Läti emasid ei tohiks karistada, vaid riik peaks hoopis teavitama elanikke tasuta tervishoiu- ja lapsehoiuteenustest, ütles täna lapsevanemate mittetulundusühingut Māmiņu Klubs (Emade Klubi) juhtiv Sandija Salaka.


Riigi raha väärkasutamist kahtlustav riiklik tervishoiuamet on keskendunud sünnitustele Läti-Eesti piirilinnas Valgas ning palunud Eesti Haigekassal uurida 58 juhtumit. Läti tervishoiuamet soovib teada, kas naised kavatsesid juba eelnevalt Eestis sünnitada - sel juhul keeldub riik tasumast sünnituse kulusid, ütles tervishoiuameti esindaja Laura Lapina.

Salaka sõnul otsivad emad kõige kvaliteetsemat meditsiiniteenust - Lätis on levinud arvamus, et hea teenuse saamiseks on vaja ämmaemandale altkäemaksu anda, kuid Eestis on kvaliteetne tervishoiuteenus tasuta. 

«Riik peaks inimesi harima Lätis saadaval olevate teenuste osas, teavitama inimesi, et sünnitamise ja lapse eest hoolitsemise teenused on Lätis tasuta. Ka haiglate sünnitusosakonnad peaksid aktiivsemad olema,» ütles ta.

Lapina ütles, et Euroopa Tervisekindlustuskaart võimaldab patsientidel teistes Euroopa Liidu riikides erakorralist arstiabi saada, ent kui emad lähevad sihilikult Eestisse sünnitama, ei ole tegu erakorralise abiga.

Meedia teatas varem, et Läti linna Valka elanikud otsustavad sageli Eestis Valgas sünnitada. Valkas ei ole enam sünnitusosakonda ning lähim haigla asub 50 kilomeetri kaugusel Valmieras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles