EL nõuab USA-lt oma kodanikele privaatsustagatisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni õigusvolinik lubas täna, et nõuab hiljuti ilmsiks tulnud USA riikliku julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammiga seoses Ühendriikidelt Euroopa Liidu kodanike õiguste austamist ja garantiid, et nende privaatsust ei rikuta.

Õigusvolinik Viviane Reding lubas tõstatada selle küsimuse jõuliselt ja otsustavalt reedel Dublinis USA ametnikega kohtudes, vahendas tervishoiuvolinik Tonio Borg.

«Komisjon nõuab, et Ühendriigid võtaksid endale selge kohustuse austada Euroopa kodanike õigusi,» ütles ta.

USA riikliku julgeolekuameti (NSA) endine töötaja Edward Snowden lekitas möödunud nädalal ajakirjandusse informatsiooni, et USAs kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

Borgi sõnul võivad jälgimisprogrammid ohustada ELi kodanike õigust privaatsusele ja andmete kaitstusele.

EL nõuab selgitust, kas juurdepääs isikuandmetele programmi PRISM raames piirdub üksikjuhtumitega ja toimub konkreetsete kahtluste alusel või võimaldab andmete hulgiülekannet, lisas volinik.

USA president Barack Obama on jälgimisprogramme kaitsma asunud ja kinnitab, et privaatsust riivavad need ainult veidi, kuid on vajalikud ameeriklaste kaitseks terrorismi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles