Putin: Süüria kodusõda oleks saanud vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul oleks Süüria võimud saanud kodusõda saanud vältida.

Putini arvates oleks Süüria president Bashar al-Assad pidanud arvestama rahva meeleolu muutustega, vahendas Reuters.

«Süüria oli valmis suurteks muutusteks. Selle riigi juhid oleks pidanud sellest aru saama ning muutused ellu viima. Selle, mis nüüd toimub, oleks saanud ära hoida,» lausus eile Kremlis ajakirjanikega kohtunud Putin.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

Venemaa ja Hiina on ÜRO Julgeolekunõukogus kasutanud korduvalt ka oma veto­õigust, et lükata tagasi lääneriikide koostatud resolutsioonid, mis nõuavad Süüria presidendilt võimu andmist vahevalitsuse kätte.

Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi, kelle 2011. aasta märtsist väldanud konflikt opositsiooniga on vaatlejate sõnul nõudnud kinnitamata andmetel 120 000 elu.

Lisaks Süüria teemale tõstatas ta küsimuse ka Iraani tuumaprogrammi kohta. Venemaa presidendi arvates on selle riigi tuumaprogramm rahumeelne ega riku rahvusvahelisi lepinguid.

Seejuures kritiseeris Putin lääneriike, et need tekitavad meelega Lähis-Idas pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles