Põhja-Korea püünele võib tõusta Kimi noorim poeg

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea allikate kinnitusel upitab Põhja-Korea liider Kim Jong-il parteijuhiks oma noorimat poega Kim Jong-uni.


Lõuna-Korea kaks päevalehte Hankook Ilbo ja Dong-a Ilbo viitasid anonüümseks jääda soovinud parlamendi luurekomitee allikale, kelle sõnul andis väidetavalt tervisega kimpus Kim Jong-il riigi tippametnikele korralduse vanduda truudust oma noorimale pojale. Lõuna-Korea luureteenistus ei soovinud kuuldusi kinnitada, vahendas BBC News.

Analüütikute hinnangul on Põhja-Korea kasvava sõjakuse eesmärk tugevdada Kimi ja alates riigi rajamisest 1948. aastal võimul olnud perekondliku dünastia sisepoliitilist positsiooni.

Juba jaanuaris viitas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap luureteenistusega seotud allikale, kelle andmetel andis Kim Tööpartei juhtkonnale vastavad korraldused aasta alguses.

Ka USA luureallikatele toetunud Jaapani päevalehe Yomiuri andmetel on Šveitsis õppinud Kimi perekonna noorim poeg kõige tõenäolisem kandidaat riigijuhi kohale. 25-aastase Kim Jong-uni ema Ko Yong-hi suri 2004. aastal 51-aastaselt rinnavähki.

Väidetavalt on tegemist isa lemmikuga, intelligentse ja aruka noore mehega, kuid kelle noorust on peetud takistuseks liidrikohale astumisel.

Spekulatsioonid selle üle, kellest saab Põhja-Korea liider, algasid juba möödunud aastal, kui USA ja Lõuna-Korea teatasid, et 67-aastast kommunistlikku liidrit tabas möödunud aasta augustis insult, mis seadis kahtluse alla tema võime riiki edasi juhtida ning ka selle, kes teeb otsuseid, mis puudutavad tuumaprogrammi. Mõned väljaanded spekuleerisid isegi teemal, et paariariigi juht võib olla hinge heitnud.

Põhja-Korea ametlik meedia on väited riigipea võimalikust haigusest tagasi lükanud. Kim Il Jong-il ehk Kallis Juht tuli võimule 1994. aastal, mil suri tema isa Kim Il-sung ehk igavene president. 60 aasta eest karmi kommunistliku-sotsialistliku korra maksma pannud Kim Il-sung pärandas oma pojale kogu võimutäiuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles