EL nõuab USA-lt aru luureskandaali kohta

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni õigusvolinik Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu õigusvolinik Viviane Reding nõudis Ühendriikide justiitsministrilt aru USA jälgimis- ja infokogumisprogrammide kohta.

Reding kirjutas esmaspäeval USA justiitsministrile Eric Holderile kirja, milles soovis kiireid ja konkreetseid vastuseid taoliste programmide kohta, mille abil on Ühendriikide riiklik julgeolekuamet (NSA) saanud andmeid väidetavalt ka ELi riikide kodanike kohta, vahendas uudisteagentuur AFP.

USA meedia teatel kohtuvad Reding ja Holder reedel Iirimaal Dublinis ning Reding ootab Ühendriikide justiitsministrilt selgitust NSA salajase programmi PRISM kohta. Näiteks soovib Reding teada, kas selle programmiga jälgiti ka ELi kodanikke ning kas ELi kodanikel on võimalus teada saada, kas nende andmeid on jälgitud.  

«Sellistel programmidel nagu PRSIM ja seadustel, mis taolisi programme lubavad, võib olla tõsiselt kahjulik mõju ELi kodanike põhiõigustele,» kirjutas Reding Holderile saadetud kirjas.

Teadaolevalt kogutakse PRISM-programmi raames andmeid Microsofti, Yahoo, Google’i, Facebooki, Paltalki, Youtube’i, AOLi, Skype’i ning Apple’i kasutajate kohta. Meedia andmetel tegid need ettevõtted luureasutustega ka koostööd, kuid nii Apple, Google kui Facebook on seda eitanud.

Kui USA võimude sõnul on tegevus olnud seaduslik ning see aitab tagada riigi julgeolekut, siis meedia ja paljude privaatsuskaitsega tegelevate organisatsioonide arvates võib see olla seadusvastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles