Päevitamine toob soomlastele aina sagedamini nahavähi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesega liialdamine on põhjus, miks paljud inimesed sügiseti naha kuivuse käes kannatavad.
Päikesega liialdamine on põhjus, miks paljud inimesed sügiseti naha kuivuse käes kannatavad. Foto: AFP / Scanpix

Melanoomi ja teiste nahavähi liikide esinemissagedus on Soomes märkimisväärselt kasvanud ning prognooside järgi on see haigus tõusuteel, vahendas uudistevõrk YLE.

Suurem osa inimestest haigestub sellesse tõppe päevitamisega liialdamise tõttu.

Põhjanaabrite arstide sõnul kulutavad soomlased oma aega päikese käes teisiti kui vanasti. Päevitamine ja lõunamaareisid on võrdlemisi uus fenomen.

«Vanasti ei tormanud soomlased oma õhukese ja heleda nahaga otse randa nagu nüüd möödunud nädalalõpul,» nentis Helsingi Ülikooli keskhaigla nahahaiguste kliiniku peaarst Olli Saksela.

Soome ekspertide hinnangul kasvab melanoomi esinemissagedus võrreldes 2002. aastaga seal 2015. aastaks poole võrra. Selle aja jooksul kahekordistub Soomes nahavähkide ravile kuluv summa 1,1 miljardile eurole (17,2 miljardile kroonile).

«Nende muutuste olulisim põhjus on selgelt päevitamine,» nentis Saksela. «Teised põhjused on marginaalsed.» Soome tohtrite kinnitusel hakkab aina sagenev nahavähk muutuma nende tervishoiusüsteemile päris tõsiseks koormaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles