Valentina Tereškova kiitis Hiina kosmoselendu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma esimene naiskosmonaut Valentina Tereškova kiitis üleeile orbiidile saadetud Hiina kosmoselaeva Shenzhou-10 missiooni.

«Ma olen õnnelik, et mul on nüüd veel üks hiina «õde»,» ütles Hiina Kesktelevisioonile 1963. aastal vaid 26-aastasena esimese naise üksi kosmosesse lennanud Tereškova, kes oli kosmoses kolm päeva ja tegi 48 tiiru ümber Maa, vahendas Reuters.

Seejuures alustas Shenzhou-10 Gobi kõrbest teekonda orbiidile peaaegu samal päeval, mil möödus pool sajandit Tereškova ajaloolisest lennust. Kui Shenzhou-10 alustas Hiina pikimat kosmoseretke 11. juunil, siis Tereškova startis kosmosesse 1963. aasta 16. juunil.

«See on väga sümboolne, sest näitab, et kosmoseteemad on inimkonna ühiseks väljakutseks ning Shenzhou-10 lähetamist võib vaadata, kui kogu inimkonna saavutust,» lisas 76-aastane Tereškova.  

Täna kosmoselaboriga Tiangong-1 automaatselt põkkunud Hiina kosmoselaeva pardal on kolm liiget. Lisaks kahele meestaikonaudile Nie Haishengile ja Zhang Xiaoguangile on pardal ka 33-aastane õhuväepiloot Wang Yaping, kes on teine kosmosesse saadetud hiinlanna. Meeskonna missioon kestab 15 päeva.

Shenzhou-10 teele saatmine on järjekordne samm Hiina päris oma kosmosejaama suunas. Peking loodab oma jaama orbiidile lennutada 2020ndatel.

Pekingi kosmoseprogrammi edu on äratanud muret naaberriikides, sest see toob rahvavabariigile ka sõjalisi eeliseid. Nii on aktiviseerunud ka India ja Iraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles