USA: Süüria režiim on kasutanud keemiarelva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varemetes Aleppo
Varemetes Aleppo Foto: SCANPIX

USA on koostöös Euroopa liitlastega jõudnud järeldusele, et Süüria režiim on kasutanud ülestõusnute vastu keemiarelva, teatas kõrge Ühendriikide ametnik eile.

Luuretalituste hinnangul on president Bashar al-Assadi valitsusväed «viimase aasta jooksul korduvalt kasutanud opositsiooni vastu vähesel määral keemiarelva, muuhulgas närvigaasi sariin», ütles riiklik julgeolekunõunik Ben Rhodes Valge Maja avalduses.

Rhodesi sõnul on teadaolevais keemiarünnakuis hukkunud hinnanguliselt 100 kuni 150 inimest.

USA president Barack Obama on nimetanud varem keemiarelva kasutamist Süüria kodusõjas «punaseks jooneks», mille ületamine muudaks pöördeliselt olukorda ja sunniks Washingtoni oma seniseid seisukohti ümber vaatama.

«President on selgelt öelnud, et keemiarelvade kasutamine või keemiarelvade toimetamine terrorirühmituste kätte on USA-le punaseks jooneks,» ütles Valge Maja riiklik julgeolekunõunik videokonverentsi vahendusel ajakirjanikega vesteldes.

«President on öelnud, et keemiarelvade kasutamine muudab tema arvestust, ja nii on juhtunud.»

Ametnikud ei välistanud ülestõusnute relvastamist ja Süüria kohal lennukeelutsooni kehtestamist.

President Obama on otsustanud opositsiooni rohkem toetada, sealhulgas pakkuda «sõjalist abi», rääkis julgeolekunõunik lähemalt täpsustamata.

Obama kavatseb «lähinädalail kongressiga nõu pidada» Süüria ülestõusnute võimaliku relvastamise asjus.

«Ühendriikidel ja rahvusvahelisel kogukonnal on varuks terve rida juriidilisi, finantsilisi, diplomaatilisi ja sõjalisi vastukäike,» ütles Rhodes.

«Me oleme valmis kõigiks olukordadeks ja langetame otsuseid oma ajakava põhjal,» ütles Valge Maja riiklik julgeolekunõunik, lisades, et keemiarelv ning Iraani ja Liibanoni šiialiikumise Hezbollah suurenenud sekkumine konflikti on lisanud olukorrale «pakilisust».

Rhodesi sõnul on USA edastanud oma teabe keemiarelvade kohta Venemaale, kuid Moskva pole veel soostunud Ühendriikide seisukohaga, et Assad peab tagasi astuma.

Opositsiooni relvastatud tiib Süüria Sõjanõukogu (SMC) tervitas «USA abi, sealhulgas otsese sõjalise abi suurendamist».

ÜRO uusimatel andmetel on rohkem kui kaks aastat kestnud Süüria konfliktis saanud surma üle 93 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles