USA kongress kutsub Hiinat vabastama Tiananmeni vangid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina korrakaitsjad üritasid täna Tiananmeni väljakul takistada fotograafil oma tööd tegemast.
Hiina korrakaitsjad üritasid täna Tiananmeni väljakul takistada fotograafil oma tööd tegemast. Foto: Reuters / Scanpix

USA kongress kutsus eile Hiinat algatama ÜRO toetusega juurdlust 20 aastat tagasi Taevase Rahu väljakul peetud meeleavalduste vägivaldse mahasurumise osas ja vabastama kõik poliitvangid.


Esindajatekoda hääletas ülekaalukalt resolutsiooni poolt, millega avaldati kaastunnet neile, kes hukkusid 1989. aasta 4. juunil, kui Hiina sõdurid purustasid demokraatiameelse ülestõusu Pekingi keskväljakul.

Resolutsiooni toetas 396 seadusandjat, vastu oli üks; 37 rahvasaadikut ei hääletanud.

Resolutsioon kutsub Hiinat alustama täielikku ja sõltumatut juurdlust, kuhu oleks kaasatud ÜRO inimõigusvolinik ja Punase Risti Rahvusvaheline Komitee.

Samuti kutsus kongress Hiina võime vabastama vanglaist kümneid inimesi, kes võtsid osa 20 aasta tagustest protestidest.

Resolutsiooniga nõutakse Hiinalt ka inimõigusaktivistide ahistamise lõpetamist.

Analüütikute hinnangul ärritab resolutsioon Hiina võime, kes satuvad sageli välisriikide kriitika alla inimõiguste või vähemusrahvustega seoses.

Samas ei ole president Barack Obama ega välisminister Hillary Clinton - kaks peamist USA välispoliitika tegelast - teinud ühtegi avaldust enne sündmuse aastapäeva.

Resolutsiooni toetas kongressi alamkoja spiiker Nancy Pelosi, kes on aastaid toetanud inimõigustest kinnipidamist Hiinas, eriti Tiibetis. Pelosi suutis läinud nädalal üllatada vaatlejaid oma Hiina-visiidil, kus kasutas tagasihoidlikku tooni.

Pelosi ütles aga eile, et oli otse president Hu Jintaod kutsunud vabastama 10 vangi, kelle hulgas on inimõiguslased Hu Jia ja Liu Xiaobo ning inimõigustele keskendunud jurist Gao Zhisheng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles