Putin kutsus G8-t järgima Süüria osas reegleid ja seadusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin rõhutas pühapäeval, et Moskva on Süüriale relvi tarnides pidanud kinni rahvusvahelistest normidest ja seadustest, ning kutsus seda tegema ka teisi G8 riike, kes on kavandamas Süüria ülestõusnute relvastamist.

«Me ei riku ühtegi reeglit ega normatiivi ning me kutsume meie partnereid samal viisil tegutsema,» ütles Putin Londonis ühisel pressikonverentsil Briti peaministri David Cameroniga.

Venemaa president hoiatas lääneriike ühtlasi ülestõusnute toetamise eest, tuues muu hulgas näiteks informatsiooni, et sissid söövad oma vaenlaste siseelundeid.

«Ma loodan, et te nõustute sellega, et need, kes ei piirdu vaid vaenlaste tapmisega, vaid lõikavad tapetute laibad lõhki ja söövad kaamerate ees siseelundeid, ei vaja kellegi toetust,» märkis Putin pressikonverentsil.

Venemaa president viitas sõnavõtuga internetis avaldatud võikale videole, kus väidetavad mässulised söövad tapetud valitsussõduri südant.

«Kas need on tõesti inimesed, keda te soovite toetada? Kas te tõesti soovite neile relvi anda? Sellisel juhul on sellel väga vähe pistmist inimlike väärtustega, mida Euroopas on sadu aastaid jutlustatud,» manitses Putin.

Venemaa president möönis siiski, et Süüria verevalamises ja vägivallalaines on süüdi mõlemad vaenupooled.

Putin lisas, et nii Venemaa kui Suurbritannia tahavad, et Süüria konflikt laheneks nii kiiresti kui võimalik.

«Meid on kokku toonud ühine ülesanne ja soov luua tingimused selle konflikti lahendamiseks. Ma olen peaminister Cameroniga nõus, et seda tuleb teha nii kiiresti kui võimalik,» ütles Putin Londonis.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles reedel samuti, et Süüria kodusõja vaenupoolte relvastamisest ei oleks abi.

Ban lisas, et «relvade voost emmale-kummale poolele ei ole just abi» ning kutsus uuesti korraldama rahvusvahelist rahukonverentsi, et lahendada kaks aastat kestnud ja 93 000 inimese elu nõudnud konflikt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles