Obama: Põhja-Iirimaa rahu võidakse veel proovile panna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama peab kõnet Belfastis Waterfront Hallis.
USA president Barack Obama peab kõnet Belfastis Waterfront Hallis. Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaal täna algavale juhtivate tööstusriikide tippkohtumisele saabunud USA president Barack Obama ütles Belfastis, et Põhja-Iirimaa rahu on eeskujuks «kogu maailma konfliktipiirkondade rahvastele».

Samas ta tunnistas, et katoliiklaste ja protestantide vahel saavutatud rahu «ootavad katsumused» ning hoiatas, et praegu on «kaotada rohkem kui kunagi varem».

«Poliitilised juhid võivad rahu tingimustes kokku leppida, kuid rahu saatus on meist igaühe kätes,» ütles Obama Belfasti Waterfront Hallis peetud kõnes.

Hommikul Belfasti saabunud Obama sõidab edasi Enneskilleni kuurorti, kus G8 tippkohtumise peateemadeks on Süüria, rahvusvaheline kaubavahetus ja terrorismivastane võitlus.

Täna õhtul on USA riigipeal kavas kahepoolsed kohtumised Vene presidendi Vladimir Putini, Briti peaministri David Cameroni ja Itaalia peaministri Enrico Lettaga.

Cameron valis tänavuse tippkohtumise paigaks Enniskilleni, et tõsta esile Põhja-Iirimaa suutlikkust jätta selja taha neli aastakümmet kestnud ja 3700 inimelu nõudnud verine konflikt.
Obama meenutas kõnes, et raskelt kätte võidetud rahu võidakse ka edaspidi proovile panna.

«Iga kord, kui rahu satub rünnaku alla, tuleb valida, kas reageerida sellele niisama vapralt nagu olete seni teinud, või alistuda oma kõige halvematele instinktidele, mis seda kaunist maad nii kaua lõhestasid. Teil tuleb valida, kas liikuda edasi või pöörduda tagasi,» hoiatas USA president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles