Ahmadinejad nimetas holokausti pettuseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad.
Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani vastuoluline president Mahmoud Ahmadinejad nimetas juutide vastu toime pandud genotsiidi «suureks pettuseks».


Ahmadinejadi hinnangul on liberaalne demokraatia mõjunud hoobina inimväärtustele, vahendas AFP Iraani riikliku telekanali internetileheküljel ilmunud teadet.

«Liberaalse demokraatia olemus on maailmale paljastatud sellega, et see kaitseb inimajaloo kõige kuritegelikumat režiimi, sionistlikku režiimi, kasutades selleks suurt pettust holokausti,» arvas Ahmadinejad, kes on tihti süüdistanud maailma hädades juute, pälvides nii juudiorganisatsioonide ja maailma üldsuse meelepaha.

«Pole kahtlust, et ainus võimalus, kuidas asendada liberaalset mõtlemist, on minna tagasi jumalike prohvetite õpetuse juurde,» lisas Ahmadinejad, kes esines kõnega Iraani pealinnas Teheranis toimunud kohtumisel, kuhu kogunesid 600 eri riikide õpetlased, kes tähistasid islamivabariigi asutaja ajatolla Ruhollah Homeini 20. surma-aastapäeva.

Aprillis toimunud ÜRO rassismikonverentsil Genfis kritiseeris Ahmadinejad konverentsi avapäeval Iisraeli «läbini rassistliku valitsuse rajamise eest okupeeritud Palestiinas» 1948. aastal, nimetades seda «kõige julmemaks ja rassistlikumaks režiimiks».

«Nad saatsid Euroopast ja Ühendriikidest migrante, et luua okupeeritud Palestiinas rassistlik režiim,» ütles Ahmadinejad sõnavõtus, mille ajal Euroopa delegaadid konverentsisaalist lahkusid.

2005. aastal Iraani presidendiks valitud Ahmadinejad kandideerib ka eelseisvatel kümnendatel presidendivalimistel pärast 1979. aastal toimunud islamirevolutsiooni, mis leiavad aset 12. juunil.

Ahmadinejadi on viimasel ajal üha häälekamalt kritiseeritud tema majanduspoliitika ja Iraani hüppelise inflatsiooni pärast. Vaatamata sellele on tal Ali Khamenei toetus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles