Venezuela president teatas USA mõrvakatse nurjamisest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela presidendi Hugo Cháveze telesaade.
Venezuela presidendi Hugo Cháveze telesaade. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela vasakpoolse presidendi Hugo Cháveze sõnul õnnestus tal nurjata Ühendriikide luure vandenõu, mis nägi ette tema tapmist.


Eilne tehtud avaldus oli Cháveze esmakordne esinemine riigitelevisioonis pärast seda, kui ta neli päeva kestnud telemaratoni ajal salapärastel põhjustel reedel eetrist kadus, vahendas AFP.

Chávez lükkas ümber meedias ilmunud spekulatsioonid tema tervise kohta. Presidendi sõnul pidi ta oma autorisaate «Aló Presidente» lõpetama, kuna tal õnnestus nurjata USA mõrvavandenõu El Salvadoris, kus ta pidi osalema Kesk-Ameerika riigi uue presidendi vasakpoolse Mauricio Funese ametissevannutamisel.

«Informatsioon oli väga täpne. Kõik oli valmis minu ründamiseks, kui ma San Salvadori saabun,» täpsustas president, kelle sõnul pidid tapjad tema lennukit ründama raketiga.

Väidetavalt sai Chávez vandenõust teada Nicaragua vasakpoolselt presidendilt ja legendaarselt sandinistilt Daniel Ortegalt. Tema sõnul olid vandenõulased saabunud kahe nädala eest El Salvadori pealinna San Salvadori, kus nad valmistasid ette tema mõrvakatset.

«Ma tunnen neid. Need on need, kes on lubanud mind tappa,» lisas Chávez, kes ei süüdistanud mõrvakavas Ühendriikide presidenti Barack Obamat, kellel on tema sõnul head kavatsused.

Chávez vihjas, et USA luureorganisatsioonid tegutsevad väljaspoole presidendi võimu. Konkreetselt tõi Chávez välja Ühendriikide Luure Keskagentuuri CIA ja «selle kombitsad». «Mul ei ole vähimatki kahtlust, et selle taga on USA luureteenistused.»

Lisaks Ühendriikide luureorganisatsioonidele on Chávez sõnul vandenõuga seotud ka kuubalasest radikaalne kommunismivastane ja endine CIA agent Luis Posada Carriles ning tema toetajad. Carilles on Venezuelas tagaotsitav, sest teda kahtlustatakse Kuuba reisilennuki pommitamises 1976. aastal, milles hukkus 73 inimest ning Chávez soovitas Obamal Carilles riigist välja saata.

Vaatlejate hinnangul suurendab Cháveze süüdistus veelgi pingeid Ühendriikidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles