Iirsrael eitas kuuldusi Iraani ründamisest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli paremradikaalist välisministri Avigdor Liebermani kinnitusel pole juudiriigil kavas Iraani pihta sõjalist lööki anda.

«Me ei kavatse Iraani pommitada,» ütles Moskvas visiidil viibiv Lieberman ajakirjanikele. «See pole Iisraeli probleem, see on Lähis-Ida probleem,» lisas välisminister, vahendas AFP.

Moldovas sündinud parempoolset Liebermani peetakse mitmel pool maailmas rassistiks, sest tema marurahvusliku erakonna Yisrael Beitenu seisukohti peetakse araabia maade vaenulikeks. Islamivabariik on aga Palestiina ja teiste islamiriikide tugev kaitsja ja eestkõneleja.

«Meil pole nõudmisi Iraani territooriumi osas ja meil puudub Iraaniga ühine piir,» lisas Lieberman.

Juudiriik kardab Iraani tuumaalast tegevust ja mõõdukate araabia maade valitsuste kukutamist radikaalsete islamistide poolt. Viimastel aastatel on paljud vaatlejad spekuleerinud, et Iisrael võib Iraani tuumarajatistele anda ennetava rünnaku.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

«Iraani saamine tuumaklubi liikmeks toob kaasa Lähis-Ida võidurelvastumise, mis esitab väljakutse rahvusvahelisele kogukonnale,» arvas Lieberman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles