Obama ärgitab Venemaad tuumarelvastust kolmandiku võrra kärpima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus täna Berliinis peetud kõnes Venemaad nõustuma strateegilise tuumarelvaarsenali kärpimisega kolmandiku võrra.

Obama kinnitas osalemist järgmisel aastal Haagis peetaval tuumajulgeoleku tippkohtumisel ning lubas, et korraldab 2016. aastal ehk oma teise ametiaja viimasel aastal sarnase tippkohtumise.

Need sammud aitavad meil luua rahu ja õigluse maailma, rääkis Obama.

Moskvast teatati veel enne kõnet, et Obama ettepanek vähendada tuumalõhkepeade arvu peaks hõlmama ka teisi tuumariike.

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul ei tohi Moskva lasta «strateegilise heidutuse süsteemi tasakaalust välja lüüa ega [Vene] tuumavägede tõhusust vähendada», vahendasid Vene uudisteagentuurid presidendi sõnu valitsuse istungil.

Uues strateegilise relvastuse kärpimise leppes (START), milles Obama oma esimesel ametiajal Moskvaga kokku leppis, nõustusi kärpima strateegilist tuumaarsenali 1550 lõhkepeani. Kolmandiku võrra kärpimise puhul jääks kummalgi riigil alles 1000 tuumalõhkepead.

Moskva on varem vastustanud Euroopas asuvate taktikaliste tuumarelvade arvu vähendamist ning sidunud kahe suurriigi tuumaarsenalide suurusega seonduvad küsimused Ühendriikide ülemaailmse raketitõrjesüsteemi Euroopasse paigutatavate osistega.

Obama on asetanud tuumaarsenalide kahandamise oma tulevase poliitilise pärandi keskmesse ja võtnud teoreetiliselt eesmärgiks kõik tuumarelvad likvideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles