Euroopa Liidu eksperdid arutavad Hizbollah' musta nimekirja kandmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hezbollah' liider Hassan Nasrallah.
Hezbollah' liider Hassan Nasrallah. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eksperdid pidasid kolmapäeval Suurbritannia eestvõttel teise kõnelusvooru Liibanoni šiialiikumise Hizbollah sõjalise tiiva rahvusvahelisse terrorirühmituste nimekirja kandmise üle, ütlesid diplomaatilised allikad AFP-le.

Mitu kuud kõhelnud EL-i terroritõrjespetsialistid kogunesid Hizbollah' küsimust arutama 4. juunil, kuid ei jõudnud Liibanoni mõjuka rühmituse musta nimekirja kandmises üksmeelele.

Suurbritannia ametliku taotluse põhjal toimuvad kolmapäeval uued kõnelused, ütles tundmatuks jääda soovinud EL-i diplomaat.

Kui Süüria presidendi Bashar al-Assadi poolel Süüria konflikti sekkunud šiialiikumine kantakse EL-i terrorinimekirja, kuhu kuuluvad näiteks palestiinlaste Hamas ja Colombia vasaksisside FARC, on võimalik tema arved külmutada.

Diplomaadid loodavad juuni lõpuks kokkuleppele jõuda. Seni on Suurbritanniat toetanud Prantsusmaa, Saksamaa ja Holland, kuid Tšehhi on sammu vastu, sest see võib destabiliseerida poliitiliselt killustunud Liibanoni, kus Hizbollah kuulub valitsusse.

Kuna ka teised Ida-Eurpoopa riigid vajavad mõtlemisaega, ei ole EL-i allika hinnangul niipea kokkulepet loota.

Kui otsusele ei jõuta, võib Hizbollah' küsimus tõusta üles järgmisel nädalal Brüsselis välisministrite või riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel.

Kolmapäeval arutatakse asja komisjonis CP931, mille nimetus tuleneb terrorinimekirja koostanud EL-i 'common position' 931-st.

Suurbritannia ja Holland on Hizbollah' juba varem oma nimekirjadesse kandnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles